A Stanford Egyetem tudósai nemrégiben elkészítették az úgynevezett okos sebtapaszt (smart bandage), vagyis egy olyan bioszenzorokkal ellátott, vezeték nélkül működő eszközt, amely képes felgyorsítani a lassú sebgyógyulást.

A tapasz vezeték nélküli áramkörökből áll, amelyek hőmérsékleti és váltakozó áramú ellenállást alkalmazó érzékelőkkel monitorozzák, hogyan gyógyul a seb. Amennyiben egy fertőzött vagy kevésbé gyógyult sebről van szó, az érzékelők jeleznek a rendszernek, hogy a sérülés mentén alkalmazzon elektromos stimulációt, hogy a szövet gyorsabban forrjon össze. A fertőzések veszélyét is csökkenti. 

Az okos sebtapasz az adatok felvételét is vezeték nélkül hajtja végre. Úgy lett tervezve, hogy a sebesülés felszínére tapadjon, valamint polimert tartalmazó hidrogéllel is bevonták, ami

segít a baktériumokat és más fertőző anyagokat távol tartani a sebtől.

Az új tapaszt kifejezetten azok számára álmodták meg, akik régóta küzdenek valamilyen sebbel. Abban az esetben, ha a seb fertőzött vagy lassan gyógyul, az érzékelők informálják a rendszert, hogy alkalmazzon elektromos stimulációt, végig a seb mentén.

Nem ez az első fejlesztés, ami a lassan gyógyuló sebek kezelésére szolgál: a tudósok nemrég egy olyan gélt is kifejlesztettek, amely a sebes bőr kezelésében radikális javulást hozott.

( 24.hu , HVG , BGR )

(Borítókép: férfi ragtapasszal. Illusztráció: Getty Images)