A kézírás szerelmeseinek nem kell behódolniuk a teljes mértékű digitális szövegszerkesztésnek.

Manapság egyre kevesebben preferálják a kézírást a digitális gépeléssel szemben, de nemrég a holland Nuwa startup egy igazán jó hírrel szolgált a hagyományos írásmód kedvelőinek. Ugyanis bemutatták azt az okostollat, amely képes a papírra vetett írást az okostelefonos applikációban elmenteni.

A már előrendelhető, de várhatóan csak az ősszel piacra kerülő termék szabványos D1 tollbetétet használ a papírra íráshoz, a szövegeket és rajzokat pedig mozgásérzékelővel, nyomásérzékelővel, továbbá három pici kamerával digitalizálja. Végül Bluetooth segítségével szinkronizálja a mentett írásokat és szkeccseket a mobilappjával.

A toll két órán át képes energiával ellátni a digitalizálásért felelős hardvereket. A feltöltése csupán 15 percet vesz majd igénybe, amelyhez a tollat be kell helyezni a gyári tolltartóba, ami USB-kábel segítségével látható el árammal.

A Nuwa Pen ára az előrendelési időszakban 179 euró (72 ezer forint), de a forgalomba kerülésekor 279 eurót (112 ezer forintot) kér majd érte a startup. Az okostoll mellé egy havi 3 euróba kerülő előfizetést is lehet választani, amellyel például többféle felhőtárhelyre lehet biztonsági mentéseket készíteni a mentett jegyzetekről, több formátumot fog támogatni az exportfunkciója, továbbá egy gombnyomással átalakíthatóak lesznek macskakaparásról olvasható betűtípusra a mentett jegyzetek.

 Az Apple 2016-ban dobta piacra a elsőgenerációs Apple Pencilt, amellyel már akkoriban próbálták összemosni a kézírást a digitális verzióval. Ennek az okosceruzának a segítségével, azonban csak az Apple más készülékein tudunk írni, rajzolni és szerkeszteni.

(Origo)

(Borítókép: Üzletember ír. Illusztráció: Getty Images)