Az ízletes steak sütése művészet, egy forradalmi fejlesztésnek köszönhetően azonban ez az étel hamarosan akár műanyagból is elkészíthető lesz. Az amerikai, japán és európai űrügynökség ugyanis egy olyan gépet mutatott be, amelyik műanyagból, 3D-nyomtással képes emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket előállítani.

A hajókonténerből átalakított szerkezet ötletével a fejlesztést végző mérnök, Anja Contractor szerint azért álltak elő, mert az asztronautáknak nincs idejük főzni az űrben. Úgy gondolták, az lesz a legegyszerűbb, ha személyre szabott, 3D-nyomtatott élelmiszereket készítenek nekik – írja az Interesting Engineering beszámolója nyomán a 24.hu.

A gép a BeeHex nevet kapta. Az egyik oldalán gyűjtik a műanyag hulladékot, amelyet felaprítanak; az anyagot ezt követően a bioreaktorba küldik, ahol a specifikusan megtervezett mesterséges baktériumok megeszik a műanyagot, és biomasszává alakítják azt. Ez a biomassza az, amiből az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket készítik. A mérnök szerint

a mechanizmus steak készítésére is képes lesz.

A lap azt is megemlíti, hogy a projektet az  amerikai kormányzati ügynökség, a DARPA  finanszírozta. Mint írják, a gépet előbb  humanitárius katasztrófával fenyegető helyszíneken, például menekülttáborokban használják majd. Az várhatóan 2026 környékére valósul csak meg, hogy az eszköz egy űrhajóba is illeszkedni tudjon. Részegységeit előbb átalakítják, s csak utána küldik majd  alacsony Föld körüli pályán működő űrállomásokra, például a Nemzetközi Űrállomásra. 

(Borítókép: 3D-s nyomtatóval gyártott hús. Illusztráció: Getty Images)