Levezette első drónos tesztrepülését az egyik drogériahálózat hazánkban. Az üzletlánc azt tesztelte, hogy milyen gyorsan és mekkora hatékonysággal képes házhoz szállítani egy drón segítségével.

A házhoz rendelt termékek drónos kiszállítására irányuló, egyedülálló hazai pilot projektet indított az adatvezérelt logisztikai megoldásokat kínáló DODO és az évek óta népszerű webshoppal is rendelkező Rossmann drogériahálózat. A tesztelés első fázisában azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan képesek drónok használatával a rendelések teljesítésére a kiszállítás biztonságos feltételeinek garantálása mellett. Felmérték továbbá azt is, hogy mennyi idő egy-egy csomag felhelyezése, a felszállás, valamint a landolás.

A házhoz szállítások kézbesítését előkészítő első tesztrepülés a XI. kerületből, a Savoya Park bevásárlóközpontban található Rossmann üzlet elől indult, a célállomás pedig a III. kerület egy kertvárosi részében álló ház udvara volt. Az útvonalat úgy választották ki, hogy viszonylag nagy távolságot és változatos földrajzi terepviszonyt öleljen fel, felkészülve a jövőbeli, légi úton megvalósítható szállítások sokszínűségére – írja a femcafe.hu.

Az üzlet és a családi ház légvonalban 15 kilométerre helyezkedett el egymástól, ám a drón ennél hosszabb távon repült, mivel az út egy részét a Duna felett tette meg. Csomagot ekkor még nem szállított, az elsődleges cél ugyanis az egyes munkafázisokhoz szükséges idő felmérése volt.

Kiemelt figyelmet fordítottak a biztonságra

A tesztrepülés során kiemelten ügyeltek arra, hogy biztonságos feltételeket teremtsenek. Az indítást követően az út összesen 14 percet vett igénybe, eközben az átlagos repülési magasság 20 és 50 méter között volt, a drón átlagosan 50 km/óra sebességgel haladt.

Miután a szállítandó csomag súlya nem befolyásolja a drón repülési sebességét, így a szimuláció pontos eredménnyel volt végezhető.

A tesztrepülést a megfelelő hatósági engedélyek birtokában hajtották végre. A pilóta nélküli légijárművek használatát, illetve az ilyen eszközökkel megvalósuló csomagszállítást hazai és uniós szinten egyaránt szigorú előírások szabályozzák. A tevékenység jellegéből és a felszállótömegből adódóan speciális kategóriájú műveletnek minősül, ezért speciális műveleti engedélyt igényel.

A tesztek a fenntarthatóság jegyében folytatódnak

Az érintett cégek az első tesztek eredményeit értékelve folytatják a drónos házhoz szállítás megvalósítására irányuló fejlesztéseket. A tesztelés következő fázisában a drón valós csomagot szállít majd a kiindulási pont és a célállomás között. A projekt fontos előrelépést jelenthet a kiszállítások ökolábnyomának csökkentésében, ugyanis ily módon elkerülhetővé válnak a forgalmi dugók és az útviszonyokból adódó, a kiszállítás környezeti hatásait növelő tényezők.

(Borítókép: Csomagot szállító drón. Illusztráció: Getty Images)