Az okostelefonokat idén is a legmagasabb szintű funkciók és műszaki adottságok kell, hogy jellemezzék.

1. Az 5G funkció elérhetősége

2021-ben az egyik legnagyobb újítás az volt, hogy rengeteg új készülék lett 5G kompatibilis, ami néhány évvel ezelőtt még egy olyan technológiának tűnt, ami csak lassan fog elterjedni az alacsonyabb árfekvésű okostelefonok esetében. Ehhez képest a 2022-ben megjelent okostelefonok nagy része máris képes az 5G hálózatok használatára, és sok készülék megvásárolható 120-130 ezer Ft magasságában, ami egy 5G kompatibilis telefonért kedvezőnek tekinthető. 2023-ban azt várjuk, hogy a nagy gyártók telefonjainak szinte mindegyike 5G kompatibilis legyen.

2. Újítások a kamerák terén

Az okostelefonok kamerarendszerei rohamosan fejlődnek. A megapixel felbontás önmagában persze nem ér sokat, de például a Xiaomi telefonok tekintetében mindenképpen figyelemreméltó, hogy egyre nagyobb teljesítményre képesek ezen a téren. Az Apple telefonok még 2021-ben estek át egy ráncfelvarráson: a hátlapon ugyan maradt a 3 db 12 MP-es lencse, de a szenszorok és az optikák is sokat javultak. A makró fotózás már sok éve elérhető az okostelefonoknál, de eddig külön, dedikált makrókamerával lehetett igazán jó közeli felvételeket készíteni. Az iPhone 13 Pro telefontól ezt a széleslátó kamera végzi, és rendkívül szép makrókat lehet vele készíteni. Szintén az utóbbi évek újítása a filmszerű mód, amelyben mindig a fókuszban lévő ember arcára közelíthetünk rá. A Samsung állt elő még egy forradalmi újítással (szintén 2021-ben), mégpedig a kijelzőbe épített kamerával, amit a Samsung Galaxy Z Fold 3 esetén használtak. Korábban már a Xiaomi is használta ezt a technológiát, így nem egyedi a Samsung eredménye. Az idén várhatóan még tovább fejlődik a telefonokba épített kameramód, illetve egyre több funkcióval bővülhet. Lassan tényleg nem kell fényképezőgépet vennünk, ha profi képeket szeretnénk készíteni. 

3. Alacsonyabb árkategóriájú okostelefonok

Amikor az első rádiótelefonok megjelentek, akkor még ezeket csak a valóban magas jövedelemmel rendelkezők tudták megvásárolni, lényegében luxus terméknek számított. A telefonok okostelefonná fejlődése azonban annyira kiszélesítette a piacot, hogy ma már szinte mindenki rendelkezik okostelefonnal. Ennek oka többek között az, hogy kevés a széles körben megfizethető multimédiás és kommunikációs eszközök száma. Okostelefont pedig az utóbbi években rengeteg árkategóriában lehetett már kapni. A kibontakozó gazdasági helyzet és magas infláció ellenére 2023-tól azt is várhatjuk, hogy egyre olcsóbban, egyre jobb minőségű és több funkcióra képes okostelefonokhoz juthatunk.

(Borítókép: Okostelefon egy férfi kezében. Illusztráció: Anita Kot/Getty)