Szélsőséges hőmérséklet, túlmelegedés vagy túltöltés: többek között ezek következtében is romlik laptopunk akkumulátorának üzemideje, ám odafigyeléssel és néhány okos megoldással kitolhatjuk gépünk élettartamát.

Akár tanulásra, akár munkára vagy csak szórakozásra használjuk laptopunkat, különösen fontos, hogy energiatakarékosan tegyük. Nemcsak a jelenlegi energiaárak miatt érdemes figyelnünk erre, hanem azért is, hogy a gép akkumulátorának élettartamát és üzemidejét meghosszabbítsuk. A Dell szakértői összegyűjtöttek néhány tippet, amelyek megfogadásával mindezt egyszerűen elérhetjük.

Laptopunk aksijának üzemideje, vagyis hogy mennyi ideig képes működni egyetlen feltöltéssel, a benne tárolható töltés mértékétől, kapacitásától függ. Ez a kapacitás a kémiai öregedéssel, illetve minden egyes kisütési-töltési ciklussal fokozatosan csökken. Általában 18-24 hónap után észlelhető először, hogy egy töltéssel rövidebb ideig használható a gép. Nagyobb teljesítményű igénybevétel esetén ezt már hamarabb tapasztalhatjuk, ám ha odafigyelünk a laptop konfigurációs és energiaellátási beállításaira, akkor akár későbbre is kitolhatjuk ezt az időt.

via GIPHY

A fogyasztás mérsékléséhez módosíthatjuk a kijelző fényerejét és felbontását, vagy aktiválhatjuk az éjszakai módot a legtöbbet használt alkalmazásainkban. Ha nincs szükség rá, akkor kikapcsolhatjuk a billentyűzet háttérvilágítását, illetve a wifit és a Bluetooth-t, valamint a laptophoz csatlakoztatott külső eszközöket. A nem használt szoftverek bezárása is sokat segíthet, míg az egyes programok erőforrás-igényét Windows rendszer esetén a Task Manager feladatkezelőben ellenőrizhetjük.

Ha valamelyik program túl sok energiát használ, nézzünk utána, tudjuk-e azt valamilyen alternatívával helyettesíteni, vagy ha nincs szükségünk rá, akkor kapcsoljuk ki.

Ezzel nemcsak az akkumulátor élettartamát növelhetjük, de gépünket is gyorsabbá tehetjük. A frissebb operációs rendszerekben speciális energiatakarékossági funkciók is használhatók, bizonyos számítógépekhez pedig olyan megoldások is elérhetők, mint például a Dell Power Manager, amely az akkumulátor karbantartásának módját konfigurálja a felhasználó személyes preferenciái alapján.

Laptopunk akkumulátorának élettartamát több külső tényező is befolyásolhatja. A megfelelő hőmérsékleten tartás ebből a szempontból is nagyon sokat számít. Ha a számítógépünk extrém hideg vagy meleg hőmérsékletnek volt kitéve, például az utcán cipeltük magunkkal téli fagyok vagy nyári kánikulák idején, akkor a használat és a töltés előtt jobb, ha hagyjuk, hogy előbb elérje a normál hőmérsékletet. Ezen kívül a laptop belső hőjére is ügyelnünk kell: hogy a gépünk ne melegedjen túl, arról a benne lévő ventilátorok gondoskodnak, ám ezek működésére sokkal nagyobb szükség van olyankor, ha a gép alja nem szellőzik megfelelően. Ebből kifolyólag sokkal több energiát vesz fel akkor, ha valamilyen puha bútoron vagy szöveten van bekapcsolt állapotban.

Érdemes asztalon vagy laptoppárnán használni a laptopot, amikor ágyon, kanapén, fotelban, babzsákban vagy hasonló helyen vennénk az ölünkbe.

Az alvó mód is használ valamennyi energiát, ezért érdemes kikapcsolni az eszközt, ha több órán keresztül nem használjuk. Különösen érdemes ezt azelőtt megtenni, hogy laptoptáskába, fiókba vagy más zárt helyre tennénk az eszközt. A kábelt is ajánlott kihúzni a konnektorból, amikor nem töltjük a gépet, hiszen minimális energiát ilyenkor is felvesz a rendszer, ráadásul a túltöltés az akkumulátor üzemidejének romlását is gyorsítja. A kábel esetében azt is fontos megjegyezni, hogy mindig a laptophoz mellékelt, eredeti hálózati adaptert használjuk. Ha elromlott, a gyártótól szerezzük be a pótlást.

(Borítókép: Laptop előtt ülő férfi. Illusztráció: Getty Images)