Az esetek többségében nem arról van szó, hogy ezek a filmek gyökeresen megváltoztatták a videójátékos filmadaptációkat, csupán rendkívül szórakoztatóakra sikerültek.

Uncharted (2022)

Maga az Uncharted-játékok is eltúlzott kalandfilmes klisékből állnak, így nem meglepő, hogy a filmadaptáció története is rendkívül leegyszerűsített. De talán sikerének titka, hogy a cselekmények nagyrésze látványos kaland jelenetekből épül fel.

A lenyűgöző repülős mutatvány, de a történet végi hajós bravúr sem volt ismeretlen azoknak, akik játszottak már az Uncharteddel. A történet főszereplői, Mark Wahlberg és Tom Holland pedig lubickolt a melegszívű rosszfiú és az esetlen kalandor szerepében.

Sonic, a sündisznó (Sonic the Hedgehog, 2020)

Bár a videójáték cseppet sem történetalapú, a 2020-as film alkotói mindent megtettek, hogy egy értékelhető háttértörténet adhassanak a szupergyors kéksüninek. Ugyanakkor kezdetben akadt probléma, hiszen a rajongók teljesen kiakadtak a főhős első, katasztrófa dizájnja miatt, ám szerencsére az alkotók hallgattak kritikára és még volt idejük változtatni, aminek eredményeként a játékokban megszokott Sonic köszönt vissza a filmvásznon.

Warcraft: A kezdetek (Warcraft: The Beginning, 2016)

Bár az igazi Warcraft rajongót tetszését, mint a videojátékhoz hű alkotás nem nyerte el, de ha a játéktól elvonatkoztatunk sokan szórakozhatónak tartják. Az alkotást inkább tartják az orkokról szóló eredettörténetnek, de abban egyetértenek a rajongók, hogy a CGI figyelemreméltó és az összecsapások izgalmasok.

A Kaptár (Resident Evil, 2002):

Egy egész franchise készült a máig nagy népszerűségnek örvendő videójátékból, azonban a rajongók leginkább az első résszel vannak megelégedve. Bár sokak szerint ez főként a főszereplőt, Alice-t, alakító Milla Jovovich kisugárzásának köszönhető, és nem a színészi alakításának.

 

Pokémon: Pikachu, a detektív (Detective Pikachu, 2019):

A Pokémon sokkal több egy videojátéknál, viszont a 2019-es film az azonos című kalandjáték alapján készült. A Pokémon: Pikachu, a detektív erősen hasonlít a Sonic, a sündisznóra, hiszen az is ismerős filmes klisékből építkezik, így a Pikachu, a detektív is a haverzsarus filmek alapcselekményéből táplálkozik.

Perzsia hercege: Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time, 2010):

Kevesen tudják erről a filmről, hogy valójában a 2003 és 2005 között megjelent The Sands of Time-trilógia alapján készült. Azonban sok rajongók tetszését sem nyerte el teljesen, ugyanis a mozivásznon számos új szereplővel ismerkedhettek meg, illetve a sokan nem érették, hogy a főhős miért csak néhány alkalommal használta a mágikus tőrét, amivel vissza lehet forgatni az időt, amikor ez a játék leglátványosabb jelenete.

Ezektől eltekintve a kritikusok szerint a színészválasztás rendben volt, és az akciókra, mesés hangulatra sem lehetett panasz. Aki nem vérbeli rajongója a játékoknak, annak ez a film egy önmagában, egyszer nézhető, limonádé kalandfilm.

(Forrás)

(Borítókép: Uncharted c. film. Fotó: Northfoto)