Attól sem kell tartanunk, hogy a kis szerkezet lemerül.

A TikTokon kapott szárnyra Nakita Rees és Tom Wilson története, akik nászútjukról visszatérve vették észre a quebe-i repülőtéren, hogy az egyik poggyászuk hiányzik. A pár természetesen jelentette a csomag eltűnését, kitöltötték a szükséges dokumentumokat, majd bíztak benne, hogy a bőrönd idővel közel kerül egy iPhone-hoz, ami működésbe hozza a poggyászba rejtett nyomkövetőt.

Pár héttel később ez meg is történt: okostelefonjuk helymeghatározó alkalmazásán felbukkant a bőrönd, ezzel pedig megindult a hajtóvadászat.

Eleinte más lakóházaknál látták felbukkanni a poggyászt egy kisvárosban, ahol a férje több különböző háznál is érdeklődött a csomagot keresve. Végül egy Toronto melletti raktárnál jelezte a bőrönd helyzetét a telefon, a házaspár pedig nyomban el is indult, hogy megkeresse, bízva abban, hogyha odaérnek, az ő készülékeik is működésbe hozzák a nyomkövetőt és megbizonyosodhatnak a csomag helyzetéről. Miután ez nem történt meg, hazamentek, ám napokkal később ismét felbukkant a csomag ugyanannál a raktárnál, pontosabban akkor már a raktárban. A pár ismét útnak indult, ám ezúttal közelebb mentek a raktár azon pontjához, ahol a csomag helyzetét utoljára látták. Ekkor már nekik is működésbe lépett a nyomkövető, ám ennek ellenére sem tudták ott helyben visszaszerezni a tulajdonukat.

Megkeresésükre a rendőrség csak annyit tudott mondani, hogy a raktárban több mint ezer bőrönd van, amelyek között számukra lehetetlen megtalálni azt az egyet.

@nakitarees2 #greenscreen a little update into the “what happened to my luggage” series 🤣 @Air Canada you have an explanation for this!? #lostluggage #lostluggagereport #lostluggageissues #appleairtag @apple ♬ original sound - nakitarees

Idővel a közösségi médiában egyre többen háborodtak fel Rees és Wilson esetén, így a légitársaságnak lépnie kellet. Megbíztak egy ügyintézőt, aki két nap alatt eljuttatta a párhoz az elveszett poggyászt. Mint kiderült, a cég eladományozta a bőröndöt, mert nem tudta azonosítani a tulajdonosait. Arra hivatkoztak, hogy a pár az egész iparágat nehéz helyzetbe hozó nyári felfordulásban utazott, ráadásul valamikor útközben a címke is leesett a bőröndjükről.

A nyomkövetés

A szóban forgó nyomkövető szerkezet önállóan nem tud kommunikálni a telefonunkkal, mert a mobilkapcsolat azonnal lemerítené a gombelemeit. Éppen ezért úgy alakították ki, hogy az iOS rendszerrel működő eszközök automatikusan és észrevétlenül kapcsolatba tudnak lépni vele a Bluetoothon keresztül, ezzel pedig működésbe lép.

Mindehhez elég, ha a nyomkövető mellett elsétál egy idegen egy működő iPhone-nal, majd a Lokátor alkalmazásban máris láthatjuk, hogy hol hagytuk el a holminkat anélkül, hogy az idegen erről bármit sejtene. A házaspár esetében valószínű, hogy a raktárban dolgozók valamelyikének iPhone-ja volt, így az apró kütyü máris közölni tudta a helyzetét a tulajdonosaival.

A szerkezeten egyébként az is beállítható, hogyha valaki a közelébe ér egy iPhone-nal, akkor a nyomkövető csipogni kezdjen. Így ha az illető meghallja és a telefonjához tartja azt, láthatja a tulajdonos nevét és telefonszámát.

(Forrás)

(Borítókép: Férfi húz egy bőröndöt. Illusztráció: Getty Images)