Egyre népszerűbb kezdeményezés a közösségi platformokon, főként az Instagram és a Facebook felületén a #FreeTheNipple nevű mozgalom, amelyben nők küzdenek azért, hogy ne különböztessék meg félmeztelen fotóikat a férfiakétól.

Szexuális jellegű, korhatáros felvételnek titulálja az Instagram és a Facebook a félmeztelen női testről készült képeket, pontosabban azokat, amelyeken a hölgyek mellbimbója is látszik. Ez ellen küzdenek többen a közösségi médiában, szerintük ugyanis nem fair, hogy miközben a férfiak nyugodtan posztolhatnak hasonló fotókat, addig a nők felvételeit tiltják, hiszen a mellbimbó ugyanaz, csupán a „körítés” más.

Hangjuk részben elért az Instagramot és a Facebookot is birtokló Meta akadémikusokból, jogászokból és jogi szakértőkből álló, ám a cégtől függetlenül működő Felügyelő Bizottságához, amely azt javasolta a vállalatnak, hogy frissítse a felnőtt meztelenséggel kapcsolatos szabályait, tisztelve a nemzetközi emberi jogi normákat.

„A női mellbimbókra vonatkozó szabályok korlátozásai és kivételei kiterjedtek és zavaróak, kiváltképp ha transznemű és nem bináris emberekről, valamint olyan bejegyzésekről van szó, amelyek a mellrák tudatosításáról, a szülésről, a csúcsműtétekről és tiltakozásokról szólnak” – írta a bizottság egy január 17-ei közleményben. A Metához intézett javaslatukban kiemelték, hogy a vállalat tegyen „világos, tárgyilagos és jogokat tiszteletben tartó kritériumokat az ezen a területen folytatott politikájával kapcsolatban nemen vagy nemen alapuló megkülönböztetés nélkül.”

A bizottság azután hozta meg döntését és tette meg javaslatát, hogy felülvizsgálta két, egy nem bináris és egy transznemű párhoz tartozó közös felhasználói fiók két bejegyzését. A két posztban a pár félmeztelenül, ám eltakart mellbimbókkal volt látható. A képeket tartalmazó bejegyzések témája a nemváltoztatás volt, ám miután több felhasználó is jelentette a posztot, az Instagram eltávolította azokat arra hivatkozva, hogy szexuális tartalom közlésével a pár megsértette a vonatkozó közösségi szabályokat. Az érintettek fellebbeztek a döntés ellen, mire a közösségimédia-platform visszaállította a képeket. A vizsgálat után a testület hatályon kívül helyezte a Meta eredeti döntését kijelentve, hogy mindkét eset „alapvető problémákat emel ki a Meta irányelveivel kapcsolatban”.

A mellbimbók megjeleníthetőségének kérdésében sokan azzal érvelnek, hogy a férfiak és nők mellbimbója ugyanúgy néz ki, csupán a körülötte lévő „csomagolás” más. Erre hivatott felhívni a figyelmet a @genderless_nipples nevű Instagram-fiók, amely felhasználók által beküldött fotókat tesz közzé férfi és női mellbimbókról.

Az oldalra tévedők több száz képet végignézve tippelgethetnek, hogy az adott mellbimbó vajon milyen nemű emberhez tartozik.

Az oldal készítőinek nem titkolt célja, hogy teszteljék a Meta hírhedten szigorú női meztelenségre vonatkozó szabályzatát, amelyet sokan egyértelmű kettős mércének tartanak az Instagram moderálási politikájában.

„A férfiak megmutathatják a mellbimbóikat, a nőket kitiltják. Támogass MINDEN nemet! Változtassuk meg ezt a politikát!”

– áll a kiírás az Instagram-oldal névjegyében.

A Meta 2020-ban változtatott először az Instagram meztelenséggel kapcsolatos irányelvein, miután támadni kezdték a felületet a molett fekete nők képeinek cenzúrázása miatt. Nyome Nicholas-Williams aktivista kampányát követően engedélyezték azokat a félmeztelen női fotókat, amelyeken mellbimbót nem mutató, kézzel átölelt vagy azokban tartott mellek, vagy mellszívó volt látható. A Facebook-on 2021-ben történt változtatás, lehetővé téve némi árnyalatot, és engedélyezve az „egészségügyi meztelenséget”. Hogy a fotókon a női mellbimbók is „szabadságot” kapjanak, azért tovább folyik az aktivisták küzdelme. Többek között azzal érvelnek, hogy a fiatalkorúak a női mellbimbókat láttató képek miatt aligha lennének pornográf tartalomnak kitéve egy olyan világban, ahol valódi pornót is nézhetnek egyetlen kattintással.

(Borítókép: Nő áttetsző pólóban. Fotó: Getty Images)