Ez az eddigi legtávolabbról észlelt rádiójel.

Úgy tűnik, hogy kutatóknak sikerült az eddigi legtávolabbi rádiójelet észlelniük, amely a SDSSJ0826+5630 jelű galaxisból érkezett hozzánk.

Ezt a jelet nagyjából 8,8 milliárd éve bocsátották ki, és azóta utazik, ami azt jelenti, hogy a világegyetem korai időszakából származik, amikor a Tejút-galaxis még csak 4,9 milliárd éves volt.

A sugárzást egy speciális hullámhosszon, a semleges hidrogénatomok által kibocsátott úgynevezett  21 centiméteres vonalon vagy hidrogénvonalon sikerült detektálni az indiai GMRT (Giant Metrewave Radio Telescope) segítségével.

Az ehhez hasonló rádiójelek lehetővé teszik a csillagászok számára, hogy megmérjék a galaxis tömegét, és jelen esetben kiderült, hogy a SDSSJ0826+5630 tömege kétszerese annak, mint amit a benne található látható csillagok alapján korábban gondoltak. A tanulmány vezető szerzője és a McGill Egyetem Fizikai Tanszékének posztdoktori kozmológusa, Arnab Chakraborty, szerint ez a felfedezés segíthet abban, hogy jobban megértsük a galaxisok kialakulását és fejlődését az univerzumban.

Ez egyenértékű egy 8,8 milliárd éves visszatekintéssel.

Egy galaxis különböző típusú rádiójeleket bocsát ki, eddig csak egy közeli galaxisból lehetett ezt a jelet elkapni, így tudásunkat a Földhöz közelebb eső galaxisokra korlátoztuk”

(Space.com)

(Borítókép: Űr. Illusztráció: Level1studio/Getty)