Hamarosan érkezik A mandalóri című sorozat legújabb évada. Az előző szezon fináléjától leesett a rajongók álla, nem csoda, hogy tűkön ülve várják, hogy alakulnak a történet további részei.

Sok filmrajongót máig elgondolkodtat, hogy az első élőszereplős Star Wars tévésorozatot valóban érdemes-e megnézni. Most összegyűjtöttünk 5+1 okot, amiért megéri még most felvenni a történet fonalát a március elsején érkező újabb felvonás előtt.

1. Független a korábbi filmektől és sorozatoktól

Ugyan A mandalóri a Star Wars-univerzumban játszódik, anélkül is szórakoztató élményt nyújt, hogy a franchise rajongói lennénk. Jon Favreau, a sorozat showrunnerének nem titkolt küldetése volt, hogy a fanatikus Star Wars-rajongók mellett azokat is megszólítsa, akik korábban egyetlen epizódot sem láttak a „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban” zajló eseményekből.

2. Se fénykard, se Skywalker

Ha valakit vonz ez a világ, mégsem kíváncsi a jedik és a sithek viszályára, vagy ezek a szavak egyszerűen semmit sem mondanak neki, akkor ez egy remek belépő lehet számára a Star Wars-univerzumba. A sorozat a peremvilágokban játszódik, az itt élő emberek és különféle lények nem sokat foglalkoznak Darth Vader és Luke Skywalker viszályával. A mandalóriban nincsenek klasszikus fénykardok és jedik, a lézerpisztolyok hangja és a pörgős cselekmény viszont a képernyők előtt tartja a nézőket. Na jó, azért egy epikus fénykardozós jelenet belefért Luke Skywalkertől...

3. Akcióban és humorban sincs hiány

A mandalóri nem untat hosszú részekkel és hosszas történetmeséléssel. Az átlagosan fél órás epizódokban Mandó kalandjainak sallangmentesen lehetnek részei a nézők. Az epizódokban a főhős többnyire egyik pontból a másikba utazik, a kettő között harcol és beszélgetéseket folytat. Sok mellékszereplővel sem kell megismerkednünk, a fejvadász közelébe ugyanis csak az események szempontjából fontos figurák kerülnek. A Star Wars sosem a humorról és poénos beszólásokról volt híres, ennek a sorozatnak azonban néha kifejezetten jól áll a komika, miközben megtartja az egyébként komoly hangnemét.

4. Mandó

A Pedro Pascal alakította mandalóri szinte névtelen karakterként indul, de lassan egyre jobban megismerhetjük a személyiségét. Nem a hagyományos értelemben vett jófiú: többnyire csak önmagára figyel és nem rest bepiszkolni a kezét, ugyanakkor egy lágyabb oldalát is láthatjuk, amikor Baby Yoda (Grogu) karaktere képbe kerül. Egy halandó hős, aki kalandjai során megsérül, kudarcot vall, veszít és ha kell, akkor új képességeket fejleszt ki.

5. Baby Yoda, vagyis A Gyermek

Már csak azért is érdemes megnézni A mandalórit, mert szerepel benne ez az igencsak szőrös és ráncos, de hihetetlenül imádnivaló kis lény. Az internet szinte azonnal felkapta és el is nevezte Baby Yodának, így őt még azok is ismerik, akik soha egy percet sem láttak a sorozatból. Történetszála a mandalórié mellett kellően izgalmas és érdekes, és a két főhős között kialakuló viszony az egyik legjobb apa-fiú típusú kapcsolat a sci-fi történetében.

+1 Elég idő van még ledarálni a 3. évad premierjéig

A két évad összesen 16 fejezetből áll, könnyen be lehet hozni a lemaradást a március 1-jén érkező újabb évadig. Mivel szinte biztos, hogy senki nem fog napi egy epizódnál megállni, bónuszként érdemes bepillantani a Book of Boba Fett című sorozatba, ahol Mandó és Baby Yoda is feltűnik.

(Borítókép: Pedro Pascal. Fotó: Jeff Spicer/Getty)