A világűrben folytatott tevékenységekre egyelőre nem vonatkoznak az Oroszországgal szembeni szankciók.

Oroszország ukrajnai inváziója óta az Európai Unió az Egyesült Államokkal közösen számos szankciót hozott a keleti nagyhatalom megfékezése érdekében. Ezek főként gazdasági irányúak, azonban a sport területén is tapasztalható, hogy szinte minden sportági szövetség igyekszik mellőzni, kitiltani az orosz sportolókat a mérkőzéseikről. Így történt ez a labdarúgás (Bajnokok Ligája, Világbajnokság), a tenisz, vagy éppen a műkorcsolya és jégtánc versenyeken is – bár utóbbi esetben csak orosz színekben nem versenyezhetnek az indulók.

A jelek szerint a nemzetközi űrrepülést egyelőre nem érték el a szankciók, ugyanis nemrég a SpaceX egyik űrhajója többek között egy orosz asztronautával a fedélzetén landolt a nemzetközi űrállomáson. A sikeres dokkoló űrkapszulában egy egyesült arab emírségekbeli asztronauta, Szultán an-Nejádi is helyet kapott a NASA két űrhajósa, Stephen Bowen és Warren Hoburg, valamint az orosz Andrej Fegyajev mellett.

Az orosz űrhajós előszőr jár a világűrben, Hoburg és Nejádi szintén, míg Bowennek ez már a negyedik útja. Ők négyen az október óta fent tartózkodó amerikai-orosz-japán csapatot, Nicole Mannt, Josh Cassadát, Vakata Koicsit és Anna Kikinát váltják, akik pár nap múlva térnek haza.

Hat hónapos missziójuk során az űrhajósokra több mint 200 feladat vár, köztük technikai próbák, illetve az emberi sejtek űrbéli körülmények közötti növekedésének vizsgálata, valamint az égés mikrogravitációs környezetben történő folyamatának tanulmányozása. 

A kutatások segítséget adnak a NASA Artemis nevű missziójának keretében tervezett jövőbeni, hosszabb távra szóló űrutazásaihoz.

Az Artemis program célja, hogy 2024-ben ismét embert juttassanak a Holdra. A programban az Elon Musk milliárdos által alapított SpaceX mellett európai, kanadai és japán űrügynökségek is részt vesznek.

Természetesen Oroszország is részt akar venni az akcióban és kizárásuk bizonyára nagyon komoly nemzetközi feszültséget szülne, így nem csoda, hogy erről egyelőre nincs szó a NASA vagy a SpaceX berkein belül sem. 

(Borítókép: A négy asztronauta (Andrey Fedyaev, Warren Hoburg, Stephen Bowen, Sultan Al Neyadi) integet a felszállás előtt. Fotó: Anadolu Agency/Getty)