Az Oscar-díj a legrangosabb művészeti elismerésként van számontartva a szakmában. Az elmúlt évek során számos magyar alkotásnak sikerült bekerülni az öt idegennyelvű jelölt közé, azonban megnyernie a díjat csupán négy hazai produkciónak sikerült az elmúlt száz évben.

A légy

1980-ban mutatták be Rófusz Ferenc rajzfilmjét. Az alkotás a legjobb animációs rövidfilm kategóriában vihette el a díjat. A filmben egy légy útját követhetjük végig, ami berepül egy házba, majd menekül a lakó és a légycsapó között.

Rófusznak azonban kalandos történet árán sikerült megszereznie a díjat, ugyanis az akkori gálára nem tudott elmenni, mivel túl sokáig tartott volna kiállítani az utazáshoz szükséges dokumentumokat. Ezért helyette Dósai István vette át a díjat, aki a Hungarofilm vezérigazgatója volt. De a férfi – az akkori amerikai tudósítások szerint – elmenekült az éjszakába és miután a rendőrség megtalálta őt az Akadémia visszavette a tőle a díjat. Rófusznak hónapokkal később sikerült az Egyesült Államokban utazni és személyesen átvenni a megérdemelt szobrot.

Mephisto

Az 1981-ben bemutatott magyar-német-osztrák filmet Klaus Mann regénye alapján Szabó István rendezte. A történet szerint egy tehetséges színész, Hendrik Höfgen azért dolgozik, hogy sikeres művész válhasson belőle. Karrierje egyre jobban ível felfelé, de ezzel együtt egyre jobban belegabalyodik a politikába is.

Az alkotás a magyar játékfilmek közül elsőként nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, emellett pedig számos másik rangos filmművészeti díjat vitt haza.

Saul fia

Szabó István sikerei 2015-ben Nemes Jeles Lászlónak sikerült megismételnie, ugyanis az ő által rendezett Saul fia nyerte el a legjobb idegen nyelvű film díját. A film az Oscar mellett elnyerte a cannes-i filmfesztivál nagydíját is, illetve az aranyglóbuszt is. Cselekmény egy koncentrációs táborban élő magyar rabról szól, aki megpróbálja eltemetni a fiát.

Mindenki

Hazánk legfrissebb Oscar-díjas sikerére 2016-ban került sor, amikor Deák Kristóf és Udvardy Anna Mindenki című rövidfilmjével nyert. A történet 1991-ben játszódik és olyan társadalmi kérdéseket feszeget, mint például, hogy mikor kell kiállni másokért, vagy hogy mikor kell megkérdőjelezni egy feljebbvaló utasítását.

(Forrás)

(Borítókép: Oscar-díj. Illusztráció: Getty images)