Első pillantása olyan, mint a legújabb menő fejhallgató, valójában azonban teljesen más funkciója van a fülünkre helyezhető szerkezetnek. Tegye félre a reggelijét, mert ezt nem fogja elhinni - és talán az étvágya is elmegy.

Sokaknak ismerős lehet az a reggeli, avagy esti rutin, amikor az emberek egy pálcikával kotorásszák a fülüket, hogy megpróbálják eltávolítani a felhalmozódott fülzsírt. Ezt a régi módszert több szakértő is ellenzi, ugyanis könnyen felsérthető a dobhártya és maradandó halláskárosodást is okozhatunk vele. Nemrég azonban forradalmi találmány robbant be az amerikai egészségügyi piacra:

nem kevesebb, mint nyolcmillió dollárt, mai árfolyamon 2 milliárd 824 millió forint támogatást kapott a Seattle-ben állomásozó SafKan Health nevű start-up az úgynevezett OtoSet Ear Cleaning System nevű fültisztító rendszerére, amely lehetővé teszi a víz be- és kiáramlását a hallójáratokba.

A start-up azt állítja, hogy az övék az első olyan,  az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által jóváhagyott  fültisztító eszköz, amely  gyorsan és biztonságosan távolítja el a betokozódott, enyhe vagy súlyos mennyiségű fülzsírt, köszönhetően az új, automazitált öblítő és mikroszívó technológiájának.

A hordható, elegáns fejhallgatóra emlékeztető eszközt egyelőre csak egészségügyi szakemberek alkalmazhatják a pácienseiken. A gyors tisztítási ciklus során a folyadékot az oldatos tartályból   az eldobható fülcsúcsokon keresztül a hallójáratok falai felé irányítják a fülzsír lebontására.

(Fotó: OtoSet Ear Cleaning System. Fotó: Northfoto)