A Meta-csoport már a második nagy leépítési hullámnál tart.

Néhány hónap leforgása alatt a második, tömeges leépítési intézkedést jelenti be a Facebook anyavállalata, a Meta platforms, melyet tavaly a nagy tech cégek közül leginkább földhöz vágtak a kedvezőtlen gazdasági nehézségek – számolt be a hwsw

A hírek szerint a Meta ezúttal közel tízezer dolgozótól válhat majd meg. Az újabb leépítési hullám közel sem annyira meglepő, mint elsőre tűnik. A cég igencsak túlvállalta magát az utóbbi években: 2020 és 2022 között megduplázta a munkavállalók számát, amely a mostani nehéz gazdasági helyzetben nem tudnak fenntartani.

Az első leépítési hullám alkalmával hozzávetőlegesen 11 ezer dolgozót rúgtak ki.

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg korábban vészjóslóan nyilatkozott a munkavállalóknak küldött üzenetben is:

Azt hiszem, fel kell készülnünk arra az eshetőségre, hogy ez az új gazdasági realitás éveken keresztül velünk marad 

A gazdasági válság mellett a konkurencia is egyre növekszik, főként a fiatalok körében népszerű TikTok miatt főhet a feje a Facebookosoknak. 

A leépítésekkel párhuzamos, strukturális átalakításokkal kapcsolatos konkrétumokat április végén jelenti be a cég, ezért a munkavállalók nagy részének majd májusban mondhatnak fel. A most bejelentett költségcsökkentési intézkedéseknek köszönhetően a Meta 2023-as kiadásai a korábban előirányzott 89 és 95 milliárd dollár közötti sávból a 86 és 92 milliárd dollár közötti sávba kerülnek.

(Borítókép: Facebook. Illusztráció: NurPhoto/Getty)