Magyarországon sosem látott tömegbalesethez vezetett egy porvihar az M1-es autópályán március 11-én. Összesen 5 kamion és 37 autó ütközött össze Herceghalomnál, a balesetben egy férfi meghalt, 39 ember pedig megsérült. A tragédia óta még egy hónap sem telt el, de máris kifejlesztettek egy telefonos applikációt, amelyen jelenthetjük, ha porvihart észlelünk.

Bár szokatlannak számít idehaza, a jövőben várhatóan egyre több porviharral kell számolnunk. Hogy a legközelebbi alkalommal ne torkolljon tömegbalesetbe egy hasonló jelenség, az Időkép nevű portál továbbfejlesztette az applikációját, amelyen mostantól bárki bejelentheti, ha porvihart észlel.

A bejelentett időjárási esemény azonnal megjelenik az Időkép térképen, sőt a rendszer értesítést küld a környéken tartózkodó felhasználóknak

– idézi a portált a Player.hu.

Az alkalmazást jelenleg 855 ezer felhasználó veszi igénybe, ők mind figyelmeztetést kapnak, ha egyikőjük porvihart jelent – akárcsak akkor, ha párás vagy ködös környezetet, esetleg záport, zivatart, jégesőt, dörgést vagy villámlást rögzít. A porvihart ugyanabban az „Égképet választok” elnevezésű menüpontban lehet jelölni, mint a többi, imént említett időjárási viszontagságot.

Az applikáció elérhető Androidra és iPhone-ra is.

(Borítókép: Tömegbaleset az M1-es autópályán. Fotó: MTI)