Léteznek olyan sportágak, amelyek létjogosultsága az internethez kötött. Az e-sport ezerarcú világa mára meghódította a világot.

Sokan már önmagában azt sem értik, hogy mit lehet szeretni a videójátékokon, nemhogy beszélni róluk, vagy nézni azokat a Twitchen, YouTube-on, vagy akár élőben. Gyakran megosztja a közvéleményt, de kétségtelen, hogy manapság az e-sport piaca az egyik legvirágzóbb. Amikor lehetőségük van rá, gyakran tömött arénákban szurkolnak kedvenceiknek lányok és fiúk egyaránt. 

Az egyszerűség kedvéért vessünk egy pillantást a világ egyik legnépszerűbb, évről évre megjelenő sportjátékára, a FIFA 23-ra. A videójátéknak hatalmas rajongótábora van, így nem csoda, hogy immár hosszú évek óta saját sportszövetséggel rendelkezik. Játékosai közül sokan többet keresnek vele néhány hét alatt, mint egy átlagember az egész élete során, arról nem beszélve, hogy az e-sport sokszor azoknak is nagy lehetőséget jelent, akik a való életben annyira nem tehetséges sportolók, ám annál inkább jártasak a videójátékok világában.

A parkban nem megy annyira a biciklicsel? Semmi gond! FIFA-ban még simán megcsinálhatja!

A labdarúgásban népszerű Bajnokok Ligáját például minden évben online is megrendezik, ahol évről évre újabb tehetséges gamerek tűnnek fel. Az ilyen rendezvények már-már valódi sporteseményekre hajaznak: edzők segítik a játékosokat, a szünetekben vizet isznak, törölközővel törölgetik magukat, az eseményeket pedig egy kommentátor is közvetíti. 

(Borítókép: FIFA 23-at játszó gyerek. Illusztráció: picture alliance/Getty)