Ez a technológia nemcsak látványos jelenségeket hozhat létre, de hatalmas előrelépést is jelenthet az űrkutatásban.

A hullócsillagok, mivel látványosak és ritkák, igazán emlékezetessé tudnak tenni egy randevút. El tudná képzelni, hogy egy bizonyos összegért cserébe ön rendelheti meg, hogy mikor hulljanak a csillagok? Egy japán startupnak, az ALE-nak köszönhetően ez a lehetőség hamarosan valósággá válhat.

A cég olyan műholdak bolygó körüli pályára állítását tervezi, amelyek nagyjából 1 centiméteres apró kőzetdarabokat löknének a Föld felé. A tervek szerint a pici kavicsok a légkörbe történő belépéskor pont úgy fognak kinézni, mint a hullócsillagok, azzal a különbséggel, hogy lassabbak lesznek, azaz tovább lehet őket megfigyelni. Emellett állítólag fényesebben is ragyognak majd valódi társaiknál. A keringő műholdak, bárhol, bármikor képesek lesznek hullócsillagot „varázsolni”, amelyeket 100 kilométeres zónán belül bárhonnan lehet majd látni.

„Célunk, hogy hozzájáruljunk az emberiség fenntartható fejlődéséhez, és közelebb hozzuk az űrt mindannyiunkhoz az által, hogy kiterjesztjük az emberi tevékenység területét a Földön túlra. Nemcsak élményt nyújtunk, de felfedezzük, összegyűjtjük és alkalmazzuk az onnan származó lényeges adatokat” - magyarázta dr. Lena Okajima, az ALE alapítója és vezérigazgatója.

Első lépésként megalapítottam az ALE-t, hogy megalkossam a világ első ember alkotta hullócsillagát, hogy csodákat hozzunk létre és mindenkiben felkeltsük a tudományos kíváncsiságot

– fogalmazott dr. Okajima. Hozzátette: a mesterséges meteorzáport bárki megrendelheti majd.

Bár egyelőre nem tudni, ezt milyen áron tehetik majd meg az ügyfelek, minden bizonnyal mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Ennek ellenére a potenciális vevőkör igen széles, ugyanis a magánszemélyek élményszerzésén kívül az oktatásban is látványos demonstráció lehet a meteorzápor. Az ALE már egy évtizede dolgozik a tervezeteken, az utóbbi időben azonban felgyorsultak a kutatások, így az első bemutatókra már 2025-ben sor kerülhet.

(Finance.yahoo, SkyCanvas)

(Borítókép: Hullócsillag. Illusztráció:  Fotó: Shutterstock)