Az Egyesült Államokban mindent próbálnak megtenni, hogy korlátozzák a fegyverhasználatot.

A 9 milliméteres Biofire Smart Gun elnevezésű okosfegyver azonnal lezárul, ha nincs a tulajdonosa kezében, és csak az engedélyezett felhasználók tudják használni. A funkciónak hála a fegyver nem okozhat tragikus kimenetelű eseményt egy gyermek, egy az eszközt megkaparintó bűnöző vagy bárki más kezében – olvasható a vállalat weboldalán.

A pisztolyt a 26 éves Kai Kloepfer találta fel, aki az általa alapított Biofire vállalat ötletgazdája is egyben. A Colorado államban élő férfi még 15 éves korában kezdett dolgozni a terméken, miután egy általa is gyakran látogatott moziban 12 halálos áldozatot követelő mészárlást tartott egy 24 éves fiatal.

Az ilyen típusú fegyverek gyártása régóta terítéken van, ugyanis az Egyesült Államokban rengeteg tragédia születik a fegyverhasználat miatt. A tulajdonosát felismerő és csak neki engedelmeskedő lőfegyverek bevezetése megnehezíthetné a fegyverekkel való visszaéléseket.

A Smart Gun ötlet szintjén egészen egyszerű: a tulajdonosának ujjlenyomattal vagy 3D-s arcfelismeréssel kell azonosítania magát a fegyver használatához, lerakáskor pedig automatikus zárolja magát az eszköz.

Az kérdéses, hogy a tömeges lövöldözések meggátolhatóak-e azzal, ha az embereket okosfegyverek vételére motiválják, ugyanis az előre eltervezett támadások esetén nem sok haszna van egy ilyen funkciónak. Egy-egy hirtelen felindulásból, más fegyverével elkövetett gyilkosság ugyanakkor megakadályozható lehet.

(Borítókép: Fegyver. Illusztráció: mikroman6/Getty)