Anne Frank szomorú története a világon szinte mindenkinek ismerős lehet, azt azonban már kevesebben tudják, hogy kik segítettek több mint két évig bújtatni a „hátsó traktusban” lakó családokat.

A megtörtént események által inspirált, National Geographic gyártásában készült Anne Frank bújtatója című minisorozat május 2-án érkezik a Disney+-ra, a széria pedig Miep Gies inspiráló történetét mutatja be, aki kulcsszerepet játszott a zsidó származású Anne Frank és családja elrejtésében. Sőt, ő volt az, aki a család deportálása után megtalálta és megőrizte a fiatal lány naplóját, hogy később megoszthassa azt a világgal. A sorozat debütálásának alkalmából lássunk pár összegyűjtött történelmi érdekességet az asszonyról.

Nem holland származású volt

Bár nevéből adódóan azt gondolhatnánk, hogy Miep Gies holland származású volt, valójában 1909. február 15-én Hermine Santrouschitz néven született Bécsben. Ez a témához kapcsolódóan már csak azért is ironikus, mert eredetileg Adolf Hitler is osztrák származású volt, amit máig sokan elfelednek.

Miep Gies névváltoztatása egy nagyon szomorú időszakhoz kötődik: az első világháború után fellépő élelmiszerhiány miatt az akkor még csak 11 éves Hermine nagyon alultáplált volt, így 11 éves korában egy segélyprogram keretei belül a szülei Hollandiába küldték egy egészségesebb élet reményében. Ehhez hasonló segélyprogramon keresztül utazott sok magyar gyerek is a Hollandiába tartó „gyermekvonatokon”. Miepet végül a Nieuwenberg család fogadta be Leidenben, ahol új keresztnevet kapott, majd 1924-ben az egész família Amszterdamba költözött. Miep valódi családja jobbnak látta, ha az időközben 16 évessé cseperedő lány Hollandiában marad, így ő sosem tért vissza szülőhazájába.

Az első munkahelyén ismerte meg a férjét

Miep 18 évesen gépírónőként egy hímzőgyárban kezdett el dolgozni, itt ismerte meg későbbi férjét, Jan Giest. Később, a két világháború közötti válság következtében elvesztette az állását, azonban egy ismerősnek köszönhetően interjúlehetőséget kapott Otto Franknál, aki akkor kezdte el felépíteni a fűszereket és pektint forgalmazó Opekta nevű vállalatát. Jan Gies-szel végül a második világháború első évében házasodtak össze, és a Frank családhoz közeli lakásba költöztek.

2 év 35 napig segített rejtegetni a családokat

Az Opektánál töltött évei alatt Miep közeli, baráti kapcsolatba került Frank úrral, és egy percig sem habozott, amikor Otto megkérdezte, hogy segítene-e a családjának a bujkálásban a náci megszállás ideje alatt. A rejtőzködő hely kialakítása után a többi segítővel, Victor Kuglerrel, Johannes Kleimannal, Bep és Johan Voskuijllel együtt hamar kialakítottak egy rendszert, aminek köszönhetően biztonságban tudhatták a rászoruló családokat. Két évig Miep és Bep felelt a bevásárlásért: Miep a húst egy megbízható hentestől szerezte be, a zöldségekért viszont minden nap másik boltba ment, hogy ne legyen feltűnő, ha nagyobb mennyiséget vásárol. Ezen kívül minden vasárnap 5 darab könyvet is vitt a titkos rejtekhelyre, amiért az információktól elzárt rejtőzködők nagyon hálásak voltak.

Elrejtette, de sokáig nem olvasta el a naplót

A családok rejtőzködésének 1944. augusztus 4-én lett vége, amikor egy váratlan rajtaütésen keresztül letartóztatták őket, valamint két segítőt is. Miep és Bep a rajtaütés után visszatértek a rejtekhelyre, ahol megtalálták Anne naplóját. Miep annak reményében rakta el a naplót, hogy azt egy napon visszaadhatja tulajdonosának, ez azonban sajnos sosem következett be. Végül a rejtőzködők közüli egyetlen túlélőnek, Anne édesapjának, Otto Franknak adta a naplót, aki azt 1947-ben kiadta. Miep Otto nyomására csak ekkor olvasta el annak tartalmát, amiről így nyilatkozott: 

„Örültem, hogy nem olvastam el a naplót közvetlenül a letartóztatás után, amikor az íróasztalom fiókjában hevert.

Ha elolvastam volna, el kellett volna égetnem, mert túl veszélyes volt azokra az emberekre nézve, akikről Anne írt.”

Sosem tartotta hősnek magát

Bár cselekedetei letagadhatatlan bátorságról tanúskodnak, Miep mindig tagadta, hogy hős lenne. A sorozat eredeti angol címe is (A Small Light, vagyis Egy kis fény) abból származik, amit Miep élete végén ezzel kapcsolatban mondott:

Nem szeretem, ha hősnek neveznek, mert nem kell különlegesnek lenned ahhoz, hogy másokon segíts. Még egy átlagos titkárnő, háziasszony vagy tinédzser is hozhat egy kis fényt egy sötét szobába.

(Borítókép: Anne Frank viaszfigurája az Amszterdamban található Madame Tussauds viaszmúzeumban. Fotó: Shutterstock)