Az MI-rendszer akár 40 százalékkal is felgyorsíthatja egy új napelemfarm telepítését.

A Sarcos Technology and Robotics autonóm robotja azt tervezi, hogy a mesterséges intelligenciát is beveti a napelemtelepítésekben. A robot gyakorlatilag minden lépést képes önállóan elvégezni, ezzel jelentősen meggyorsítva a napelemfarmok telepítésének folyamatát. 

A különleges robot piacra dobását O-AMPP néven tervezik és 2024-ben debütálna a piacon, már amennyiben megkapják a végső engedélyt az amerikai energiaügyi minisztériumtól (DOE). 

Az O-AMPP magában foglal egy autonóm robotjárművet, ami a szerelésért felel, valamint egy szintén önálló szállítójárművet, ami pedig azért felel, hogy megfelelő ütemben történjen a napelempanelek szállítása a telepítés helyszínére – írja a HVG. A rendszer egy mesterségesintelligencia-alapú szoftvert és gépi látást is alkalmaz a különböző folyamatokhoz, hogy a napelemeket szállítsa, emelje és elhelyezze. 

A gyártó szerint az O-AMPP rendszer egy új napelemfarm telepítését 40 százalékkal gyorsíthatja fel, a működéséről pedig egy videót is közreadtak:

A napenergia-piac korábban mellékes szerepet töltött be, ám az Európai Unió orosz energiafüggőségtől való szabadulást szolgáló terve miatt egyre többen tervezik ilyen rendszerek telepítését. 

(Borítókép: Robot napelempanellel. Illusztráció: PhonlamaiPhoto/Getty)