A víz alatti kerülgethetik a holdkőzeteket a NASA űrhajósjelöltjei.

A NASA Sonny Carter Kiképzőközpontjában található Neutral Buoyancy Laboratory-ban egy 62 méter hosszú, 31 méter széles és 12 méter mély medencét alakítottak ki, amelyik csaknem 23 millió liter víz befogadására képes, és az űrhajósok felkészítésében játszik szerepet. Az asztronauta-jelöltek szkafandert viselnek, és gyakorolják az űrséták során elvégzendő feladatokat a későbbi küldetésekre.

Ebben a környezetben kerül sor a Holdra készülő űrhajósok kiképzésére is, miután a létesítményt úgy módosítják, hogy minél jobban visszaadja az égitest felszínére jellemző körülményeket. Az űrügynökség a sziklák, a holdpor (regolit), sőt még a Nap mozgásának tekintetében is olyan benyomásokat próbálnak generálni, mintha az ember ténylegesen a hozzánk legközelebb keringő égitesten járna. 

A NASA köztudottan a Holdra készülő Artemis-programot egyfajta előkészületként szeretné megvalósítani, hogy később a Marsra is embert juttassanak. Ezért az ügynökség egy 3D-nyomtatással készített Mars-bázist is összerakott a houstoni Johnson Űrközpontban. A Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) küldetés kezdeti szakaszában négy résztvevővel vizsgálják, hogyan boldogulnának a Vörös Bolygón.

Az alanyoknak egy évig kell dolgozniuk az összesen alig több mint 150 négyzetméteres térben, amit ezalatt nem hagyhatnak el, sőt a Mars-markettbe is csak egy légzsilipen át, szkafanderben léphetnek ki.

(gizmodo)

(Borítókép: Hold. Illusztráció: peepo/Getty)