Valójában nemcsak az okostelefon, hanem minden más digitális kijelzővel rendelkező eszköz is öregíti a bőrünket.

Nemcsak az alvási ritmusunkat zavarja meg és a pihenésünk minőségét befolyásolja, hanem a bőrünkre is negatív hatással van a digitális kijelzők által kibocsátott kék fény. Bár a kék fény a fényspektrum természetes eleme, így alapvetően is találkozik vele az emberi szervezet, az elektronikai eszközök gyakori használata miatt napjainkban sokkal inkább ki vagyunk téve ennek a fajta sugárzásnak.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a kék fény gyorsíthatja bőrünk öregedését, előrehozhatja a ráncok megjelenését, és általánosságban ronthat a bőr gyulladásos folyamatain.

Bár a témában még nem készült túl sok kutatás, az eddigi eredmények arra mutatnak, hogy bár a kék fény kevésbé káros, mint az UV-sugarak, a bőr mélyebb rétegeibe hatol be, majd ott beindítja a szabad gyökök termelődését. A szabad gyökök bontani kezdik a bőr feszességéért, tömörségéért felelős kollagént és elasztint, gyulladáskeltő hatásuk van, illetve a hiperpigmentáció kialakulását is elősegítik.

via GIPHY

A kék fény továbbá károsítja a sejtszintű, mitokondriális DNS-t, magyarul sejtszinten öregít.

Bár a kék fény hosszútávú hatásairól még nem áll rendelkezésre túl sok adat, az eddig leírtakból kifolyólag elmondható, hogy minél több időt tölt valaki különféle képernyők előtt, annál jobban érvényesül a kék fény hatása. Ellene antioxidánsban gazdag táplálkozással védekezhetünk a legjobban, illetve külsőleg is érdemes antioxidánsban gazdag bőrápolókat használni. Keressünk olyat, amelyben sok a lutein és a béta karotin, de a csipkebogyó-olajat és retinolt tartalmazó termékek is mind nagyszerű öregedésgátlók. A fényvédelemre is fordítsunk fokozott figyelmet, a készülékeken pedig keressük meg azokat a beállításokat, amelyekkel a kék fény kibocsátását lehet szabályozni, és vegyük lejjebb a fényerőt – írja a care2.com cikke nyomán a hazipatika.com.

(Borítókép: Férfi okostelefonnal a kezében. Illusztráció: Getty Images)