A CNN információi szerint szerdán, egy állattartó telepen bóklászott Loonikito, Afrika legidősebb oroszlánja, zsákmány után kutatva, ekkor lőtték le. A portál szerint az állat éhezett.

„Loonkiito a rugalmasság és az együttélés szimbóluma volt. Mi, az Oroszlánvédők kiváltságosnak érezzük magunkat, hogy tanúi lehettünk életének és örökségének” – közölte a Lion Guardians oroszlánvédő szervezet, akik szerint valószínűleg Loonkiito volt a legidősebb hím oroszlán egész Afrikában.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) honlapja szerint az elmúlt 50 évben az energia- és anyagigény drámai növekedése miatt az emberek és az oroszlánok versengenek a helyért és az erőforrásokért.

A táplálékforrások folyamatos csökkenése miatt az oroszlánok néha a védett területeken kívülre merészkednek, hogy zsákmányt keressenek, ezzel pedig veszélyt jelenthetnek az emberekre is. A gazdák ezekben az esetekben gyakran megölik őket saját biztonságuk érdekében, vagy éppen megtorlásképpen. Vélhetően Loonkiito élete is emiatt ért tragikus véget.

(CNN)

(Fotó: Oroszlán. Illusztráció: Getty Images)