Újabb fénykorukat élik a retró számítástechnikai eszközök, számító- és számológépek, vintage konzolok és egyéb régi hardverek – már ami a keresletet illeti. A tavalyi évben közel hatezer ilyen termék talált gazdára csaknem 45 millió forint értékben, közülük is számológép kelt el a legdrágábban.

Folyamatosan nő a vintage hardverek eladása az online piactéren. Az elmúlt négy év alatt majdhogynem megduplázódtak az eladások ebben a kategóriában a vatera.hu-n. Míg 2019-ben évi 3 ezer ilyen termék talált gazdára, addig tavaly csaknem 6 ezer megvalósult tranzakciót rögzített a licitoldal, amelyen a legnépszerűbb termékek a hetvenes és nyolcvanas évekbeli számítógépek, valamint a kilencvenes évekből származó PC-alkatrészek voltak.

Mégis, a tavalyi évben legdrágábban elkelt darab egy 1971-ben gyártott, asztali méretű, programozható HP-9810-es számológép volt, amelyért több mint 500 ezer forintot fizettek.

„A modell a Hewlett-Packard korai asztali programozható számológépei közé tartozik. Ezek a korai HP számológépek a személyi számítógép becses elődei, ráadásul extra gyártási minőséget képviselnek, ezért kultikus státuszúak” – fogalmazott Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság kommunikációs vezetője. A szakember kiemelte: a retró számítástechnikai eszközöknek hasonló rajongótábora alakult ki, mint egyes veteránautóknak, például a Volkswagen Bogárnak.

„Ez egy igen kreatív hobbi, nemcsak a nosztalgiáról szól, a gépek életben tartása és új programok, kiegészítők fejlesztése is nagy kihívás, sőt, egyes, nehezen beszerezhető ősgépeknek már a replikái is borsos árúak” – mutatott rá Képes.

Kanadai Commodore és magyar iskolaszámítógép a dobogó többi fokán

Tavaly a második legdrágábban elkelt gép egy 1982-ben kiadott, kifejezetten vállalatoknak szánt Commodore CBM 610-es volt gyári monitorral és lemezmeghajtóval. A modellt mindössze két éven át gyártotta az 1958-ban alapított Commodore Business Machines (CBM), Commodore International nevű kanadai vállalat. Ritkaságszámba menő, Microsoft BASIC 4.0 operációs rendszerrel működő eszközükért 250 ezer forintot fizetett a szerencsés licitáló.

A legdrágábban eladott termékek dobogójának harmadik fokára egy magyar fejlesztésű és gyártású HT-1080Z, amely 200 ezer forint feletti áron kelt el. A gép nevében lévő rövidítés a Híradástechnika Szövetkezetet rejti, amelynek e modellje a nyolcvanas évek hivatalos magyar iskolaszámítógépe volt.

„Egy nemzedék számára biztosította a BASIC programozásának élményét, de sokan ezen az eszközön próbálták ki életük első számítógépes játékait” – emlékeztetett Képes Gábor informatikatörténész. Hozzátette: a szerkezet még ritkább, feltehetően inkább irodáknak, cégeknek árusított 2080Z változata szintén online árverésre került, és igencsak magas áron talált gazdára. 

Ugyancsak jelentős, 150 ezer forint feletti áron ment el az egyik első magyar gyártmányú, bolti forgalomba került házi számítógép, a Primo egyik példánya is. Ezen kívül a legdrágábban gazdára talált retró gépek toplistáján egy sor különböző Commodore Amiga számítógép mellett kilencvenes évekbeli PC-alkatrészeket, főként korai hangkártyákat (Gravis), illetve 3D-gyorsítókat (3Dfx) találni, amelyek jó állapotú példányaiért ma is szép összeget adnak a gyűjtők.

(Borítókép: HP-9810-es számológép. Fotó: David G. Hicks/HP Museum)