Hamarosan valóra válhat az emberiség nagy álma és másik égitesten is megvethetjük a lábunkat.

Hűséges kísérőnk volt az első olyan égitest, amelyre az emberiség eljutott, azonban ez már nagyon régen történt. Az utóbbi években azonban ismét felgyorsult az űrkutatás fejlesztése a Földön: az USA és Kína is azon verseng, melyikük tudja elsőként emberes küldetés keretében elérni a Marsot, illetve tartósan megvetni a lábát a Holdon.

Többek között ezen törekvések egyik lépcsőfoka az Artemis-program, amely ismét embert juttatna a Holdra, majd pedig a Marsra. Persze a NASA azt is folyamatosan kutatja, hogyha nem a Marson, akkor hol lehetne a legalkalmasabb egy emberi kolóniát kialakítani. Ezen a listán a Föld egyetlen holdja is szerepel, bár legalkalmasabb a jelenlegi kutatások alapján a Titán lenne.

Nemrég Washingtonban került sor a NASA által támogatott 2023-as évi „Humans to Mars” szakmai csúcstalálkozóra, amelyen számos kormányzati ügynökség mellett több űrtechnikai vállalat is képviseltette magát. Az évente megrendezett esemény nevében ugyan a vörös bolygóhoz kötődik, de kiemelten foglalkozik a Hold felfedezésével és gyarmatosításával kapcsolatos témákkal is. Éppen ezért két komoly ambíciókkal rendelkező vállalat is bemutatta a Hold felszínén tervezett utak, kilövőállások és egyéb épületek megvalósítására vonatkozó elképzeléseit.

Az előadásokon mindketten kiemelték a napjainkban gőzerővel fejlődő 3D-s nyomtatást. Földi környezetben már számos épületet húztak fel ennek a technológiának hála és úgy gondolják, hogy ennek a Holdon és Marson sincs akadálya. 

Az ICON cég elképzelései szerint a holdport, azaz regolitot használnák fel az építkezéshez, amely teljes mértékben automatizált 3D nyomtatási eljárással történne. 2022-ben már elnyertek egy 57.2 millió dolláros NASA támogatást holdépítési technológiák fejlesztésére. 

 A NASA is gőzerővel készül a Hold újbóli meghódítására, az űrügynökség asztronautái egy különleges, víz alatti bázison kapnak kiképzést a Holdon uralkodó körülményekről. 

(vice.com, promotions.hu)

(Borítókép: Holdbázis háttérben a Földdel. Illusztráció: Naeblys/Getty)