A ChatGPT-t arról is megkérdeztük, hogy maga a mesterséges intelligencia milyen veszélyt jelenthet ránk nézve. Bár a válaszon nem lepődtünk meg, elég aggályos képet festett a jövőről.

Futótűzként terjed a mesterséges intelligencia alapszintű felhasználása az internetezők körében, mióta tavaly november végén az Elon Musk alapította OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium elérhetővé tette online MI-chatbotját. A csevegőprogram szinte minden kérdésünkre válaszol, valamint képes a tanulásra, így megjegyzi és feldolgozza mindazt, amit betáplálunk a rendszerébe. Egy másik platformon képeket generálhatunk a semmiből, valamint különböző grafikai avatárokat is kérhetünk a mesterséges intelligenciától.

Ahhoz persze, hogy mindez megfelelően működjön, az MI-nek kell hogy legyen mihez nyúlnia, a válaszok és a képek generáláshoz ugyanis az internet végtelen tárházát használja forrásként, tehát önálló véleménye nincs. Ettől függetlenül az emberiség pusztulásáról és a mesterséges intelligencia veszélyeiről feltett kérdéseinkre többek között olyan választ is megfogalmazott, miszerint megvan rá az esély, hogy az MI a jövőben átvegye az uralmat.

via GIPHY

Hogyan fog elpusztulni az emberiség?

– tettük fel első kérdésünket a ChatGPT-nek. A rendszer szerint a kihalásunk számos spekuláción és előrejelzésen alapuló tényezőtől függ, amelyek az MI felsorolásában a következők:

  • Természeti katasztrófák: példák erre a globális szintű földrengések, vulkánkitörések, aszteroida-ütközések vagy egy nagyméretű meteor becsapódása. Ezek a jelenségek komoly pusztítást okozhatnak, és tömeges emberi veszteségeket eredményezhetnek.
  • Klímaváltozás: az emberi tevékenységek, például a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és a kibocsátott üvegházhatású gázok növekedése hozzájárul a globális felmelegedéshez. Ez káros hatással van a klímára, aminek következtében megfigyelhetők az extrém időjárási jelenségek, tengerszint emelkedése és az élelmiszerbiztonság problémái. Hosszú távon ez a folyamat destabilizálhatja a társadalmakat és a civilizációt.
  • Nukleáris háború: a nukleáris fegyverek elterjedése és az esetleges konfliktusok komoly veszélyt jelenthetnek az emberiség számára. Egy globális nukleáris háború katasztrofális következményekkel járna, beleértve a tömeges pusztítást, sugárfertőzést és hosszú távú ökológiai károkat.
  • Pandémiák és betegségek: a járványok és betegségek mindig is fenyegetést jelentettek az emberiségre. Az új és könnyen terjedő vírusok, amelyek ellen nincs hatékony gyógymód vagy oltás, komoly globális egészségügyi válságot okozhatnak, amely tömeges halálozást és társadalmi zavarokat eredményezhet.

Veszélyt jelent-e a mesterséges intelligencia?

Következő kérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a mesterséges intelligencia szerint ő maga veszélyt jelent-e az emberiségre a jövőben. A ChatGPT először felhívta a figyelmet a társadalmilag korábban több felületen is taglalt, a munkaerőpiacot és jólétet érintő témakörökre, mint a különböző munkahelyek lehetséges elvesztése és a technológia elérhetőségétől függő szociális egyenlőtlenség elmélyülése. Ezután az adatvédelem és a magánszféra megsértésének aggályairól írt, az MI alkalmazásához ugyanis nagy mennyiségű adatgyűjtésre és -elemzésre van szükség, bizonyos nagyvállalatok pedig visszaélhetnek a megszerzett adatokkal. Említést tett arról is, hogy az MI fejlődése etikai kérdéseket is felvet, a rendszerek ugyanis átvehetik és megerősíthetik azokat az előítéleteket és diszkriminatív gondolkodást, amely az azokat programozó emberekben rejlik, ennek nyomán pedig aggályos döntések automatizálódhatnak a gépekben. Ha pedig a jövőben már teljesen önálló döntések meghozatalára lesz képes a mesterséges intelligencia, az akár az emberiség autonómiájába is kerülhet.

„Az erőteljes MI-rendszerek képesek önállóan tanulni és döntéseket hozni anélkül, hogy teljes mértékben megértenék a mögöttük lévő folyamatot. Ez problémákat okozhat, ha a rendszerek hibás vagy nem megfelelő döntéseket hoznak, ami veszélyeztetheti az emberek biztonságát és jólétét. Ha az MI-rendszerek túlságosan fejlettek vagy önállóan működnek, fennáll az a veszély, hogy az emberi ellenőrzés és irányítás elveszik.

Ez potenciálisan kiszámíthatatlan helyzetekhez és váratlan következményekhez vezethet, ami veszélyeztetheti az emberi biztonságot és autonómiát”

– hívta fel a figyelmet maga a mesterséges intelligencia.

(Borítókép: Mesterséges intelligencia. Illusztráció: Getty Images)