Aki azt gondolta, hogy csak a Rubik-kocka, a C-vitamin és a hologram lett világszerte ismert magyar felfedezés, illetve találmány, az ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. Íme néhány hazai vívmány, amelyek nélkül nehéz lenne elképzelni az életünket!

Villanykörte

Mostantól mindig jusson eszébe, ha felkapcsolja a villanyt, hogy egy honfitársának köszönhetően van világosság az otthonában. Pontosabban három magyar tudós is hozzájárult a villanykörte feltalálásához: Just Sándor, Hanamann Ferenc és Bródy Imre alkották meg a Wolfram-szálas izzót, ezzel létrehozva a tartós és erős fényt adó, napjainkban is az egyik legelterjedtebb villanykörtét.

Helikopter

Ennek a napjainkban is használt különleges repülő szerkezetnek a megalkotója is magyar. A motormeghajtású helikoptert a szlovák származású Jan Bahyl találta fel, míg az első modellt Igor Sikorsky tervezte, ám mégis Asbóth Oszkár épített először ilyen gépet. Asbóth helikoptere 1928. szeptember 9-én emelkedett a magasba, méghozzá függőlegesen. Később kiderült, hogy az Asbóth-féle eszköz ugyan valóban felemelkedett, de nem tudták stabilizálni, ezért kötelekkel tartották egyenesben, amelyeket utólag tüntettek el a képekről. Kísérleteinek úttörő szerepét és jelentőségét ennek ellenére a nemzetközi szakirodalom is elismerte.

Hologram

A holográfia olyan képrögzítő eljárás, amellyel a tárgy struktúrájáról tökéletes térhatású, vagyis háromdimenziós kép hozható létre. És hogy ki a feltalálója? Gábor Dénes Nobel-díjas magyar származású fizikus. Bár több mint 15 évig nem figyeltek fel a találmányára, végül 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott a munkájáért.

Golyóstoll

Bizony, a mindennapi munka és az iskola egyik elengedhetetlen kelléke is egy magyar feltaláló nevéhez fűződik: Bíró László József 1943-ban szabadalmaztatta az újfajta tintaadagoló rendszerrel ellátott tollat. Egyedisége és forradalmi gondolata abban rejlik, hogy nem folyik, nem akad el benne a folyadék, és a festék távozásához nincs szükség a gravitációra, vagyis akár súlytalanságban is írhatunk vele.

Gyufa

A zajtalan és robbanásmentes biztonsági gyufát 1836-ban a magyar Irinyi János szabadalmaztatta még vegyészhallgató korában. Ennek a vívmánynak köszönhetjük, hogy a gyufát nem lehet akárhol lángra lobbantani, így elkerülhetőek lettek a korábbi balesetek.

Léghajó

A legtöbben valószínűleg rögtön ágálni kezdenének, ha a léghajó feltalálóját magyarnak titulálnánk egy beszélgetésben, pedig az igazság az, hogy maga a találmány tényleg egy honfitársunk nevéhez köthető. Noha a léghajózás Zeppelin nevéhez fűződik, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a terveket Schwarcz Dávid készítette, aki találmánya kipróbálását már nem élte meg.

Később Schwarcz özvegyétől vásárolta meg a terveket Zeppelin, és tette világhírűvé az elképzelést.

mRNS-vakcina

Az Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus Karikó Katalin Drew Weissmannal közösen dolgozta ki az emberi sejtekben lévő mRNS módosított változatát, amely lehetővé teszi, hogy a hírvivő RNS-t felhasználják bármely fertőzés szimulációjaként: ezzel a technológiával készült a Covid–19 elleni első sikeres vakcina.

Dinamó

A dinamóelvet Jedlik Ányos ismerte fel elsőként 1861-ben, azonban tőle függetlenül a német Ernst Werner von Siemens szabadalmaztatta elsőként 1866-ban. Dinamónak nevezzük azokat a villamos gépeket, amelyek mechanikai energiából egyenáramú villamos energiát állítanak elő.

Ön szerint melyik a leghasznosabb magyar találmány napjainkban is?

(Borítókép: Helikopter. Illusztráció: Glasshouse Images/Getty)