Mindenki tudja, hogy a víz az elektromos szerkezetek halála. A szabadon áramló elektronok a víz vezetőképességének köszönhetően könnyedén rövidzárlatot okozhatnak. Mégis, az egyik leggyakoribb telefonos probléma a beázás, főleg a nyári szezonban. A kellemetlenség orvosolásával kapcsolatban rengeteg otthoni módszer és káros tévhit kering az interneten, cikkünkben ezeket igyekszünk eloszlatni.

Normális esetben az áram csak a nyáklap előre meghatározott útvonalain át mozoghat, de ha a készülék beázik, az elektronok össze-vissza kezdenek száguldozni a készülékben. Ha szerencséje van, és a nedvesség elpárolog, a telefonban akkor is maradandó károk alakulhatnak ki, mert a kicsapódó só és a keletkező rozsda rövidzárlatot képez az egymáshoz rendkívül közel futó áramutak között. A legfontosabb teendő tehát, hogy beázás esetén mielőbb áramtalanítsa a készülékét!

Víz és víz között ugyanakkor óriási különbség van: a desztillált vízben szinte semennyi, a normál édesvizekben kevesebb, a tengervizekben viszont rendkívül sok oldott ásványi anyag található. Minél sósabb a víz, ami bejut a készülékbe, annál hevesebb reakciókat válthat ki, és komolyabb maradandó károkat okozhat. Valljuk be: annak az esélye elég csekély, hogy desztillált vízbe pottyanjon a telefonunk.

Rizsbe temetés és egyéb „futottak még” kategóriás módszerek

Ha sikerül is kiszárítani a mobilt a kétes, netes praktikákkal (rizsbe temetés, hajszárítózás, radiátoron pihentetés), a kicsapódó sók valószínűleg visszamaradó rövidzárlatot okoznak majd. Az ilyen zárlatok végzetes impulzust adhatnak a memóriának, ami teljes adatvesztéshez vezet, illetve megolvaszthatnak csatlakozókat, vagy akár az akkumulátor felfújódását is okozhatják.

Ilyenkor egyetlen esély marad: a szakszerű szétszerelés és teljeskörű tisztítás, mielőtt bármi máshoz kezdene a készülékkel.

„Rengeteg házi módszer kering az interneten arról, hogy lehet visszahozni egy elázott készüléket a biztos halál torkából, ezeknek a többsége sajnos többet árt, mint használ, sőt néha egyenesen veszélyesek is!” – árulta el Forgács András, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió mobil adatmentési szakembere. Öt dolgot ki is emelt a szakértő, ezeket különösen fontos elkerülni, ha a telefonunk vízbe esett:

  1. Bekapcsolás és töltőre helyezés: nemcsak garancia a végső kegyelemdöfést megadó zárlatra, de nagyon balesetveszélyes is! Akár ön is áramütést szenvedhet, de az aksi is komoly veszélyforrásá válik tőle.
  2. Nyomogatás: ezzel sajnos csak még több vizet pumpál oda, ahova nem kéne.
  3. Rázogatás, ütögetés: ettől nem lesz kevesebb víz a készülékben, de legalább jól szétterjed mindenütt benne.
  4. Fújkálás: szintén vizet juttathat vele a telefon még ép részeibe.
  5. Hajszárítózás: a forró levegővel ugyan elpárolog a víz, de jó eséllyel a házból nem tud majd távozni, sőt, gőzként még mélyebbre hatol majd.

„Az én telefonom vízálló, IP68-as besorolású!”

Nagyon dicséretes, de sajnos a gyakorlatban ez nem jelent garanciát arra, hogy képes kivédeni a beázást. Főleg, ha már cserélték a készülék kijelzőjét, vagy bármi más okból megbontották a gyári ragasztást.

Az elektromos készülékek csepp- és porállóságát meghatározó sztenderdeket speciális, laboratóriumi körülmények között vizsgált esetekre határozták meg (például meg van adva, hogy milyen szögből, milyen erősségű és típusú vízsugár éri a telefont a teszten). A vízállóságot jelölő szám esetében sok kritériumnak kell optimálisan fennállnia, hogy a készülék valóban teljesítse a teszten elért eredményt.

Egy kevésbé jól szigetelt telefon esetén bőven elég, ha a készülék töltőcsatlakozóval felfelé áll a zsebünkben és elkapunk egy jó kis nyári záport.

(Borítókép: Esőben megázó mobil. Illusztráció: Jose A. Bernat Bacete/Getty)