Íme néhány filmes idézet, amely minden sportoló számára kellő motivációt nyújthat a hétköznapok nehézségeinek leküzdésére.

„Tedd vagy ne tedd, de soha ne próbáld” – A Birodalom visszavág

Az egyik legismertebb és már-már unalomig idézett egysoros, ám Yoda mester szavait nem véletlenül ismételgetik a mai napig. A sportolásra pedig végképp igaz, hogy valamint vagy rendesen csinálunk és beleadunk apait anyait, vagy sehogy. 

„Én is azt akarom, amit mindenki más, csak én jobban” – Trója

Aligha kell ecsetelnünk, hogy az elszántság és a győzni akarás az egyik legfontosabb tényező a sportban. Bár a szabadidősportban nem feltétlenül a győzelem a lényeg, ám célunkat csak akkor érjük el, ha mindenkinél jobban akarjuk, és mindenkinél többet teszünk ennek érdekében.

„Problémák jöhetnek, jönnek, de megoldom” – A Karib-tenger kalózai

Ahogy az élet minden területén, a sportolásnál is adódnak majd nehézségek, amelyek gyakran hatalmas akadályként tornyosulnak előttünk. Elszakad a futócipő, zuhog az eső, összeszedünk egy csúnya fertőzést, jön egy súlyos sérülés, a sok munka miatt úgy tűnik, semmi időnk sem lesz sportolni, bezár a kedvenc edzőtermünk, fáradtak vagyunk stb... Napestig tudnánk sorolni a leendő problémákat, ám ha leküzdjük őket, és folytatjuk, az tesz minket igazán erőssé.

„Nem az számít, hogy mekkorát ütsz, hanem az, hogy mennyi ütést állsz ki, amikor talpon kell maradni, hogy mennyit bírsz, amikor folytatni kell” – Rocky

Bizonyára ezt az idézetet is millióan fújják kívülről, ám mégis időzzünk néhány másodpercig felette, hogy átérezzük Rocky Balboa szavainak súlyát. Kevesen vannak, akik valóban eszerint élnek, és a folyamatos pofonok, kudarcok után sem adják fel. Akkor is nekiveselkednek egy-egy versenynek megmérettetésnek, ha előtte kudarcot vallottak, vagy valamiért nem érték el a maguk elé kitűzött célt.

„Valamikor merésznek kell lenni, valamikor óvatosnak, és az okos ember tudja, mikor melyiknek” – Holt költők társasága

Bár keveseknek jutna eszébe, ez a gondolat igaz a sportolásra is. Tudni kell, mi az a pont, amikor fel kell adni, mondjuk, egy maratont, vagy félbe kell szakítani a futást, netán egy sérülés után cserét kell kérjünk a meccsen. De ugyanúgy fel kell mérni, mikor kell kitartónak lenni és a szenvedés, a nehézségek ellenére ugyanúgy folytatni. A sportolók közül sokan már talán tudják, hogy ez az egyik legnehezebb.

(Borítókép: Johnny Depp, mint Jack Sparrow kapitány. Jesse Grant/Getty)