Mély harapás: sokaknak lehet ismerős a Zs-kategóriás horrorként elhíresült 2007-es amerikai film, amelyben a Jess Weixler alakította főszereplő rájön, hogy élő megtestesítője a Vagina dentata nevű legendának. A genetikai mutáció lényege, hogy az adott nő hüvelyében fogak nőnek. Ebből a mítoszból ihletet merítve alkotta meg a Rape-aXe nevű hüvelyi kondomot Sonette Ehlers dél-afrikai vértechnikus, hogy megoldást találjon a nemi erőszak megelőzésére.

Befelé forduló tüskékkel ellátott, hüvelybe helyezhető latex óvszert hozott létre Sonette Ehlers dél-afrikai vértechnikus, hogy elejét vegye a nőket érintő nemi erőszaknak, amivel nap mint nap találkozni kényszerült a Dél-Afrikai Vérátömlesztési Szolgálatnál, ahol dolgozott. Megelégelve a nők szenvedését, eldöntötte, hogy a védelmébe akarja venni őket. Egy páciensének a megfogalmazása ébresztette rá arra, pontosan hogyan teheti ezt meg.

Bárcsak fogaim lennének odalent

– mondta egy alkalommal  egy erőszakolónak áldozatul esett nő Ehlersnek, utalva a Vagina dentata legendájára. A vértechnikusként dolgozó nő elgondolkodott a hallottakon, majd kitalált egy olyan vaginába felhelyezhető latex óvszert, amelynek belsejébe tüskéket tervezett. Elképzelése szerint, ha egy nő áldozatául esne egy erőszakolónak, az nem jutna sokáig, ugyanis a tüskék az első behatolás alkalmával sebet ejtenének az adott férfi nemi szervén. Amíg a támadónak a hirtelen jött fájdalom és meglepettség elterelné a figyelmét, az áldozatának ideje lenne elmenekülni.

A Rape-aXe-et úgy alkották meg, hogy az a hagyományos óvszerek előnyeivel is rendelkezzen, tehát megakadályozza a teherbeesést és a szexuális fertőzések átadását. Ezen felül a behatolást követően a támadó testén marad, és csak sebészeti úton lehet eltávolítani, így orvoshoz fordulva a hatóságok is azonnal értesülnének a nemi erőszak tényéről.

A találmány nem mostani, azt még 2005-ben mutatták be Dél-Afrikában, ám idővel elfelejtődött, hiszen sosem dobták piacra. Többen is kifogásolták a módszert, többek között „bosszúállónak, borzalmasnak és undorítónak” nevezték. Az az aggodalom is felmerült, hogy az eszköz használata feldühítheti a támadót, és tovább veszélyeztetheti az áldozatot. Ehlers a támadásokra reagálva felhívta rá a figyelmet, hogy „rengeteg nőt megöltek az idők során, mivel senki sem tudja garantálni a nemi erőszak kimenetelét", a Rape-aXe okozta fájdalom pedig átmenetileg lefoglalja a támadót, így az áldozatnak van ideje elmenekülni.

Bár a tömeggyártást az eredeti tervek szerint 2007-ben kezdték volna, az eszközt végül soha nem dobták piacra. Továbbra sem világos, hogy valaha megvásárolható lesz-e.

Nem ez az első kísérlet

A történelem során több kísérletet is tettek arra, hogy létrehozzanak valamilyen védelmi eszközt a nemi erőszak ellen. A legelső próbálkozás az erényöv létrehozása volt a 15. században, ám ennek akkoriban még nem az erőszak megakadályozása, mindinkább a nők ártatlanságának megtartása volt a célja. A modern korban először egy szintén Dél-Afrikában élő férfi, egy bizonyos Jaap Haumann állt elő ötletével a 2000-es évek végén. Találmánya egy tamponra hasonlító üreges, henger formájú eszköz volt, amely egy rugós pengét tartalmazott. Ha azt nyomás érte, a penge kioldott, és gyakorlatilag úgynevezett penectomiát hajtott végre, tehát levágott egy darabot a pénisz hegyének, vagyis a makknak a tetejéből.

A legutóbbi, nemi erőszak megelőzése ellen létrehozott találmányt a DrinkSavvy nevű startup ötlötte ki. A vállalat egy kevésbé drasztikus, ugyanakkor speciális ötlettel állt elő. Vívmányukkal azokat az eseteket szerették volna megakadályozni, amelyek során italba kevert droggal kábítanak el nőket a szórakozóhelyeken. Egy szívószálat találtak fel, amelynek azonnal megváltozik a színe, amint érintkezik egy kábításra alkalmas tudatmódosító szerrel. A terméket bároknak, diszkóknak értékesítették volna és 2013-ban tervezték piacra dobni, ám máig nem került kereskedelmi forgalomba, valamint a cégről sem hallani azóta. 

Nő a nemi erőszaknak áldozatul esettek száma

A World Health Organization felmérése szerint az ezredforduló után, 2001-ben a világon élő nők 20 százaléka esett áldozatul nemi erőszaknak vagy arra való kísérletnek. Ehhez képest 2021-ben ez az arány már 30 százalék volt, vagyis minden harmadik nőt bántalmaztak fizikailag, illetve szexuálisan legalább egyszer az élete során.

(Borítókép: A kezével megálljt mutató nő. Illusztráció: Getty Images)