Amit jó ideje csak szervizben végeztek el, a jövő telefonjain már a felhasználók maguk is megtehetik: az Európai Parlamentben elfogadott új szabályozás szerint visszatér az otthon cserélhető akkumulátorok kora, megadva ezzel a felhasználóknak a szabadságot és kényelmet.

Az Európai Parlamentben elfogadták a törvénytervezetet, amely arra kötelezi a mobilgyártókat, hogy újra cserélhető akkumulátorokkal lássák el a készülékeiket. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem kell rettegnünk a szervizelés drága költségeitől.

A cserélhető akkumulátorok hosszú ideig a mobilok elengedhetetlen részét képezték, azonban az utóbbi években a mobilgyártók inkább a vékonyabb és elegánsabb készülékekkel, valamint a zárt hátlapokkal hódítottak, így a cserélhetőség lehetősége háttérbe szorult.

A felhasználók hangja nemrég meghallgatásra talált, aminek eredményeképpen most visszakapjuk a lehetőséget, hogy mi magunk cserélhessük az akkumulátort a mobilunkban.

Ennek a változásnak számos előnye van. Először is, nem kell többé pánikba esnünk, amikor az akkumulátor százaléka lassan lecsúszik. Egyszerűen csak kinyitjuk a mobil hátulját, kiveszünk egy lemerült akkumulátort, és beillesztünk egy újat. Pillanatok alatt friss energiával tölthetjük fel a mobilunkat és folytathatjuk a kábelmentes böngészést.

A változás környezetvédelmi szempontból is hatalmas előrelépést jelent, az elhasznált akkumulátorokat ugyanis visszavihetjük az üzletekbe, ahol újrahasznosításra kerülnek. Ezáltal csökkentjük a károsanyag-kibocsátást és védelmezzük a környezetet.

A törvény 2027 elején lép majd életbe, ami azt jelenti, hogy a mobilgyártóknak három és fél évük van az érintett termékek dizájnjának átalakítására.

(Borítókép: Egy személy mobiltelefont tart a kezében. Illusztráció: Getty Images)