Kiderült az unokázós csalók újabb hátborzongató trükkje: mesterséges intelligencia segítségével klónozzák a gyerekek hangját, hogy még hitelesebben és hatékonyabban csaphassák be gyanútlan áldozataikat.

A világ még csak éppen próbálja kitalálni, hogyan lehet kihasználni a mesterséges intelligenciát. Vannak azonban, akik nagyon is tudják. Az amerikai hatóságok tavaly találkoztak először az unokázós csalás hi-tech változatával, amelyen a leggyanakvóbb nagyszülők és szülők sem látnak át, hiszen gyerekük, unokájuk kétségbeesett hangját hallják a telefonban. A hang klónozásához egy egészen rövid minta is elég, például egy nyilvános videóból.

A rettenetes csalás részletei

Az egyik áldozat, Jennifer DeStefano, az amerikai Arizona államban élő anyuka először nem akarta felvenni a telefont, amikor egy ismeretlen számról keresték. 15 éves lánya azonban síelni volt, és inkább fogadta a hívást, attól félve, hogy gyermekét talán baleset érhette.

„Felvettem a telefont és a lányom hangját hallottam, ahogy sírva beleszól. Ezután egy kemény férfihang közölte velem, hogy elrabolták a lányomat, és ha szólok a rendőrségnek, akkor drogokkal tömik tele, megerőszakolják, és átviszik Mexikóba. Közben a háttérben zokogó lányomat hallottam, ahogy a segítségemért könyörög” – elevenítette fel a szörnyű emléket DeStefano, aki elárulta: az „emberrablók” először egymillió dollárt követeltek, amit sikerült lealkudnia ötvenezer dollárra, mai árfolyamon nagyjából 17 millió 500 ezer forintra.

Az édesanya ekkorra már teljes pánikba esett és kisebbik lányához sietett, aki éppen táncedzésen volt. Az ottani anyukáknak elmesélte a történteket, mire egyikük felhívta a rendőrséget. A hatóság azt közölte DeStefanóval, hogy csalók próbálják átverni, ám ezt az édesanya képtelen volt elhinni, hiszen a telefonban hallotta a lánya hangját. Kétsége sem volt afelől, hogy az Brianna volt. Ahogy ő fogalmazott:

egy anyuka ismeri a gyerekét.

Egy másik áldozat, a TikTokon többek által ismert Eddie Cumberbatch egy áprilisi reggelen kapott különös hívást. Édesapja arról érdeklődött, hogy jól van-e, és nem szenvedett-e autóbalesetet. Cumberbatch, aki az elmúlt fél évben nem is vezetett, értetlenül állt a kérdés előtt. Kiderült, hogy valaki felhívta a szüleit, akinek pontosan olyan volt a hangja, mint neki, azt állítva, hogy balesetet szenvedett és pénzre van szüksége. Szerencséjére az édesapja felhívta őt, hogy leellenőrizze a történetet.

@eddiecumberbatch Be safe 🙏 #ai #aivoice #aiscam #scam ♬ In Essence (Slowed) - Ka$tro

Az átverések következményei

Az unokázós csalás mesterséges intelligenciával támogatott változata egyre nagyobb teret nyer a világban. A McAfee számítógép-biztonsági cég felmérése szerint az áldozatok 10 százalékát már hangutánzós csalók környékezik meg. Kanadában például három nap alatt legalább nyolc nagyszülőtől összesen kétszázezer kanadai dollárt, azaz 52 millió forintot csaltak ki.

Az unokámnak hittük, annyira meggyőző volt. Ismerem az unokám hangját, és az az övé volt

– mondta az egyik áldozat. Az unokázós csalás MI-s változata jól mutatja, hogy a technológia mindig kétélű fegyver lehet. A mesterséges intelligencia lehetőségeit a bűnözők is kihasználják. A hangklónozás és az átverések technikailag egyre kifinomultabbá válnak, így fontos, hogy mindig óvatosak legyünk.

Védekezés a csalók ellen

A hatóságok arra buzdítanak, hogy lépjünk fel aktívan a csalókkal szemben. Fontos, hogy privátra állítsuk a közösségi média profiljainkat, hogy ne legyenek könnyen hozzáférhetőek a személyes információink. Így megakadályozhatjuk, hogy a csalók hozzájussanak hangmintákhoz és más személyes adatokhoz, amelyeket felhasználhatnak az átveréshez. Emellett néhány további védekezési módszert is érdemes figyelembe venni:

  1. Soha ne osszunk meg olyan személyes adatokat a közösségi médiában, mint a születési dátum, lakhely vagy telefonszám. Ezáltal minimalizálhatjuk az információkhoz való hozzáférést.
  2. Legyünk óvatosak, amikor elfogadunk barát- vagy követőkéréseket. Ellenőrizzük, hogy valóban ismerjük-e az adott illetőt, mielőtt elfogadnánk a kérését.
  3. Vigyázzunk a posztokkal és a bejegyzésekkel. Ne osszunk meg túl személyes információkat, amelyek felhasználhatóak lehetnek egy átveréshez.
  4. Ha valaki közli, hogy bajban van és pénzre van szüksége, legyünk körültekintőek. Rakjuk hívásvárakoztatásra a hívást, és próbáljuk felhívni az illetőt vagy egy megbízható családtagot, hogy megerősítést kapjunk a helyzetről.
  5. Találjunk ki egy jelszót vagy kifejezést, amelyet csak a családtagok és a legközelebbi barátok ismernek. Ha valaki nem ismeri ezt a jelszót, akkor azonnal gyanakodjunk és legyünk óvatosak.

Fontos, hogy mindig legyünk körültekintőek és figyelmesek, hogy megóvjuk magunkat és szeretteinket az unokázós csalóktól és más átverőktől. A technológia fejlődése ugyan lehetőségeket teremt a bűnözőknek, de a megfelelő óvatossággal és tudatossággal képesek lehetünk védekezni ellenük.

(RTL)

(Borítókép: Idős személy számolgatja a pénzét. Illusztráció: Getty Images)