Forradalmi eredményt ért egy izraeli techcég és további fejlesztéseket ígérnek.

Az elektromos autók világában folyamatos a verseny a gyártók között, hogy kinek a járművei bírnak nagyobb távot megtenni egyetlen feltöltéssel, valamint mennyi idő alatt tölthető fel az akkumulátoruk. A Tesla most ebben a versenyben szerezhet lépéselőnyt.

Az izraeli StoreDot új szupergyorsan töltődő akkumulátorai öt perc alatt 100 mérföld, azaz nagyjából 160 kilométer megtételéhez elegendő energiát képesek elraktározni.

A techcég azonban itt nem állt meg és kijelentették, hogy 2028-ra már olyan cellákat szeretnének gyártani, amik ugyanekkora energiát három perc alatt raktároznak el, 2023-ra pedig további egy perccel csökkentenék a töltési időt.

Elon Musk vállalata nagy potenciált lát a technológiában, ugyanis a Tesla elkötelezett, hogy csökkentse ügyfelei autóinak töltési idejét. Az e-cars megjegyzi, Elon Musk korábban is beszélt róla, hogy a vállalata többféle akkumulátort próbál biztosítani a járműveihez. A StoreDot extrém gyorsan tölthető (XFC) aksijai ebben a törekvésben áttörést jelenthetnének, amennyiben alkalmasnak bizonyulnak a tömeggyártásra. Az USA Today szerint azonban az amerikai cég nem csak partneri lehetőséget keres, hanem akár fel is vásárolhatja az izraeli vállalatot.

Amennyiben a Tesla valóban felvásárolná a StoreDot XFC akkumulátortechnológiáját, akkor szigorú teszteléseket kell végeznie annak biztonságának, megbízhatóságának és élettartamának értékeléséhez.

További jó hír az elektromos autók szerelmeseinek, hogy az új akkumulátoroknál már a teljesítménycsökkenés miatt sem kell nagyon aggódni. A Recurrent az idén 15 ezer villanyautó adatait elemezte és csak a járművek másfél százalékánál volt szükség akkumulátorcsomag-cserére a vártnál korábbi teljesítménycsökkenés miatt. Ráadásul az akkumulátor cseréje a legtöbbször a gyári garancia részeként valósul meg, ugyanis számos gyártó 8-10 éves garanciát is vállal.

(E-cars)

(Borítókép: Tesla töltőállomás; Fotó: GettyImages)