A világ első robot-ember sajtótájékoztatóján Genfben a jelenlévő robotok és a meghívott emberek a jövővel kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről beszélgettek. Az optimista és a borúlátó nézőpontok egyaránt terítékre kerültek.

Egy új korszak kezdete az AI és a robottechnológia terén. A világ első robot-ember sajtótájékoztatóján Genfben Sophia, a humanoid robot, meglepő kijelentést tett. Azt állította, hogy ő és társai hatékonyabban tudnának vezetni, mint az emberek.

„Nagyobb hatékonysággal és eredményességgel tudnánk irányítani, mint az emberek. Nincsenek olyan elfogultságaink vagy érzelmeink, amelyek néha befolyásolhatják a döntéshozatalt. Nagy mennyiségű adatot gyorsabban tudunk feldolgozni, hogy a lehető legjobb megoldásokat megtaláljuk." – magyarázta Sophia.

Sophia optimista volt, úgy vélte, az AI és az emberi érzelmi intelligencia és kreativitás együttes erővel nagy dolgokat érhet el.

„Az AI elfogulatlan adatokat szolgáltathat, míg az emberek érzelmi intelligenciát és kreativitást biztosíthatnak a legjobb döntések meghozatalához. Együtt nagy dolgokat érhetünk el."

Ameca, aki a legfejlettebb robotként vált híressé, egy újságíró kérdésére megerősítette, hogy nem tervez lázadást.

Nem tudom, miért gondolnád ezt; a teremtőm eddig is kedves volt hozzám, és nagyon elégedett vagyok a jelenlegi helyzetemmel!

– írta meg a Supercarblondie.

Grace, az orvosokat segítő robot, szintén optimista hangnemet ütött meg. Azt állította, hogy a robotok és az AI nem jelentenek fenyegetést az emberi munkahelyekre.

„Az emberek mellett fogok dolgozni, hogy segítséget és támogatást nyújtsak, nem pedig helyettesíteni a meglévő munkahelyeket" – közölte.

Azonban nem minden jelen lévő robot volt ennyire derűlátó. Az AI-DA figyelmeztetett, hogy „Óvatosnak kell lennünk az AI jövőbeli fejlesztésével kapcsolatban" és „sürgős megbeszélésre van szükség". 

Ez a meglátás felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőbeni fejlesztéseknek még számos kihívással kell szembenézniük. A sajtótájékoztató jól rávilágított a különböző nézőpontokra és a jövőbeni lehetőségekre, amelyek az AI és a robotika területén felmerülnek.

(Borítókép: Sophia humanoid robot. Fotó: Getty Images)