Olaszországban adóvizsgálatot folytatnak a Metával szemben.

Az Olaszország a Facebookon megadott adatok miatt folytat vizsgálatot a Metával szemben. Az Európai Unió egyik legnagyobb országának vizsgálata hatalmas hatással lehet a tech-szektorra. A vizsgálat eredménye csak év végére várható, és akár 870 millió euróra is büntethetik Mark Zuckerberg vállalatát. 

Az vizsgálat arra a tényre alapszik, hogy a Meta olyan közösségi média felületein, mint a Facebook és az Instagram a regisztráció adóköteles tranzakciónak tekinthető.

Az elmélet szerint ugyan pénz nem cserél gazdát ezeknél a „tranzakcióknál”, de a tagsági fiókért valójában a személyes adataival fizet a felhasználó.

A hírek szerint az Európai Ügyészség (EPPO) is vizsgálatot indított az ügyben. Csak ezután indult a Meta és az olasz adóhatóság ügye, amelyet állítólag kiemelt fontosságúként kezelnek az Unióban, a kimenetele sok mindenre hatással lesz.

A Meta hivatalos álláspontja szerint minden adókötelezettségét teljesíti és együttműködik a hatóságokkal. Azzal viszont nem értenek egyet, hogy az online platformokhoz biztosított hozzáférésre ÁFA-t kellene fizetni.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tavaly 32 milliárd dolláros árbevételt produkált Metának az olaszok által kilátásba helyezett 870 millió eurós büntetés aprópénz, azonban egy globális szabályozás már bizonyára érzékenyen érintené a vállalatot. 

(Origo)

(Borítókép: Meta. Illusztráció: NurPhoto/Getty)