A hollywoodi stúdiók vezetői hajmeresztő ötlettel álltak elő.

A színész szakszervezet (SAG-AFTRA) felhívására több mint 160 ezer színész lépett sztrájkba péntektől, hogy jobb feltételeket harcoljanak ki maguknak.

A SAG-AFTRA főtárgyalója, Duncan Cratree-Ireland a sztrájk bejelentésére összehívott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hollywoodi stúdiók vezetői azt javasolták, hogy fizessenek a háttérszínészeknek egy összeget, amiért cserébe beszkennelik őket a cégek. A szkennelés által szerzett adatokból pedig a mesterséges intelligencia segítségével a cégek létrehoznának hasonmásokat, amiket bármely projektben felhasználhatnának ingyen.

„Valaki beszkenneli a képemet, egyszeri alkalommal fizet, és örökre felhasználja? A pokolba is, nem!” – nyilatkozta a HuffPostnak Lance Beasman, egy baltimore-i háttérszínész, aki olyan sorozatokban szerepelt, mint a Veep, a House of Cards és a We Own This City.

Egy másik háttérszínész, Christopher Cosmo úgy látja, hogy a SAG-AFTRA tagságának döntő része háttérszínészekből áll, ha az ő helyükre belépne az AI, az a teljes szakszervezet erejét is drasztikusan csökkentené.

A mesterséges intelligencia a már május másodika óta tartó írósztrájkban is jelentős szerepet kapott. Az írók olyan szabályokat szeretnének, amik tiltják, hogy a AI-t közvetlenül film- és tévéforgatókönyvek írására, a forgatókönyvek forrásanyagának megírására használják, vagy hogy az írók munkáját a mesterséges intelligencia betanítására használják fel. A stúdiók vezetői azonban elutasították ezeket a javaslatokat, és ehelyett „a technológia felhasználásával kapcsolatos éves találkozókat” ajánlottak fel. Az írók sértőnek minősítették a választ, megjegyezve, hogy az még csak el sem ismeri a problémát.

A mesterséges intelligenciát már alkalmaznak számos kreatív iparágban, például a médiában és a könyvkiadásban is. Már nem az a kérdés, hogy mikor, hanem az, hogy hogyan és milyen mértékben fog beavatkozni az emberek munkájába és megélhetésébe az AI.

(HuffPost)

(Borítókép: SAG-AFTRA sztrájk az Egyesült Államokban; Fotó: GettyImages)