Immár 3,5 millió honfitársunk rabja a videójátékoknak egy friss felmérés szerint.

A Reacty Digital 2023 májusában vizsgálta meg a magyar lakosság videójátékok iránti keresletét, a felmérés 1039 fő részvételével zajlott. A Reacty Digital kutatása alapján, a várakozások szerint a videójáték piac idén elérheti a 100 milliárd forintot. Ami még érdekesebb az, hogy a 18-65 éves felnőtt magyar lakosság 59 százaléka szokott videójátékozni.

Noha a videójátékos közösség többsége ingyenes mobiljátékokkal játszik, és nem költ pénzt erre a hobbijára, mégis több mint 100 millió forintra duzzadhat idén az a pénzösszeg, amit a különböző játékokra szórunk el. 

A játékosok 31 százaléka szokott videojátékot vásárolni, 29 százaléka költ játék miatt hardverre vagy perifériára (a periféria olyan számítógépes hardver, mellyel egy gazdaszámítógép képességeit lehet bővíteni – a szerk.), 21 százalék szokott játékon belül venni valamit (in-game költés), 19 százalék fizet elő játékra és 6 százalék vásárolt az elmúlt egy évben játékhoz kapcsolódó ajándéktárgyat, például bögrét, pólót – látható az összefoglalóban.

Az eddig is domináns hardver- és perifériapiac ugrásszerű növekedést produkált az elmúlt egy évben: nőtt a vásárlók száma és egy-egy költés mértéke is, ezzel 30 milliárdról 49 milliárd forintra nőtt az éves összeg. 

A videójáték-vásárlásoknál nőtt a kosárérték, de a vásárlók száma csökkent, ezért a forgalom nem lépte túl a tavalyi 23 milliárd forintot. Előfizetésre szintén kevesebben, de egyenként nagyobb összegeket költenek, így várhatóan a tavalyi 14 milliárd forintos forgalom ismétlődik meg.

A videójátékhoz kapcsolódó költések 70 százalékát az e-sport iránt érdeklődőknek köszönheti a piac.

(MTI)

(Borítókép: Videójátékozó férfi. Illusztráció: Dave Nagel/Getty)