A tudósok szerint a GPS segítségével, nagyjából két órával a bekövetkezésük előtt megjósolhatók a nagyobb földrengések.

A földrengések által okozott károk és veszteségek csökkentése iránti igény oda vezetett, hogy – főképp a szeizmikusan aktív területek országaiban – komoly kutatások folynak a rengések előrejelzésének megoldására. Erre irányuló kutatást végeztek az Université Côte d'Azur egyetem tudósai is, akik lehetséges, hogy megoldást találtak a problémára. 

A szakértők szerint a GPS-jelek apró változásai lehetővé tehetik, hogy nagyjából két órával a bekövetkezésük előtt megjósolják a nagyobb földrengéseket.

Egy felmérés során 90 földrengést vizsgáltak, amelyek egyenként legalább 7-es erősségűek a Richter-skálán. A tapasztalataik szerint pedig a rengések előtt megfigyeltek úgynevezett prekurzorokat, amelyek egyfajta előrejelzők.

A prekurzorok létezése évtizedek óta vita tárgya a szeizmológusok között, jelentőségük pedig abban állna, hogy a vulkánok közelgő kitöréseihez hasonlóan a földrengéseket is időben előre tudják jelezni. A korábbi mérésekkel a legnagyobb probléma az volt, hogy nem lehetett egyértelműen bizonyítani, hogy a kiugró jelek valóban a földrengés miatt történtek. A mostani kutatás eredményét azonban 3 ezer GPS-állomás helyzetének vizsgálatával állapították meg. A tudósok reményei szerint ezzel az ú módszerrel a jövőben a lakosságot időben tudják figyelmeztetni egy földrengés előtt. 

A mostani vizsgálatban egyébként a 2011-es, több ezer áldozatot követelő tóhokui földrengés volt nem csak a legerősebb, de a legtöbb állomás adataival rögzített esemény is.

A kutatók szerint az emberiség történetének egyik leghalálosabb földrengése több mint 3 és fél órával korábban jelezhető lett volna.

Keleten más módszert alkalmaznak

Főleg Japánban és Kínában a földrengések kapcsán vizsgálják egyes állatfajok rendellenes viselkedését is. A kutatások eredményeképp történt néhány sikeres előrejelzés, amelyek közül talán a legnevezetesebb az 1975. február 4-i haicsengi (Kína) 7,4-es magnitudójú rengés „megjóslása” volt, amikor a háziállatok különös viselkedését figyelték meg. A földmozgás teljesen elpusztította a 90 ezer lakosú város épületeit, de az előrejelzésnek köszönhetően alig néhányan haltak meg.

(science)

(Borítókép: GPS-jeladó. Illusztráció: mathieukor/Getty)