Az ítélet a későbbiek során precedensként szolgálhat a hasonló ügyekben.

Természetesen hol máshol születhetett meg az első ilyen döntés, mint az Amerikai Egyesült Államokban. Az USA-ban a bíróság három év felfüggesztett börtönre ítélte egy önvezető taxi felügyeletét ellátó sofőrt. A személyszállítóra azért rótták ki a büntetést, mert az általa felügyelt gépjármű halálos balesetet okozott Arizona államban. A közösségitaxi-szolgáltatás egyik tesztjárműve még 2018 márciusában gázolt el egy kerékpárost, vagyis az ítélet több mint öt év után született meg. 

Ez volt az első, teljesen önvezető jármű által okozott halálos ütközés ügyében tartott bírósági eljárás. 

A hivatalos vádirat szerint a taxisofőr egy tévéműsort nézett a mobilján, miközben a robotpilótára bízta a manőverezést, és ezért nem tudott időben beavatkozni, hogy megakadályozza a kerékpáros elgázolását. 

A közlekedésbiztonsági hatóság vizsgálata szerint a balesetért elsősorban a sofőrt terheli az felelősség, azonban a taxitársaság biztonsági intézkedéseinek a hiánya is megállapításra került, de az ügyészség a munkaadóval szemben mégsem emelt vádat.

A vádlott, Rafaela Vasquez végül vádalkut kötött, amelynek keretében elkerülte a súlyosabb büntetést, így három év felfüggesztett börtönt kapott. 

Az ügy következtében Arizona államban, az akkori kormányzó, Doug Ducey megtiltotta a további kísérleteket vezető nélküli taxikkal.

(vezess.hu)

(Borítókép: Egy férfi olvas, egy önvezető, futurisztikus autóban. Illusztráció: gorodenkoff/Getty)