Évente több mint 684 ezer ember hal meg elesés következtében, és 37,3 millió olyan súlyos esés történik, amely orvosi ellátást igényel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A balesetek miatt bekövetkezett halálesetek mintegy 37 százalékát teszik ki az esések.

Az Eurostat adatai szerint a keringési betegségek és a rák okozza továbbra is a legtöbb betegség következtében történő elhalálozást, ám mi a helyzet a balesetekkel? 

A WHO jelentése szerint évente több mint 684 ezer ember veszti életét elesés következtében, ami a balesetek miatti halálozások 37 százalékát teszi ki, és ezzel a második leggyakoribb, nem szándékos haláloknak számít világszerte a közúti balesetek után.

Az esésekkel összefüggő halálesetek száma az Egészségügyi Világszervezet szerint sokkal gyorsabban nőtt az elmúlt két évtizedben, mint bármely más típusú sérülés esetében. Az esések nemcsak az egyéneket, hanem a családokat, a közösségeket és az egészségügyi rendszereket is terhelik. 

A WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy az elesés megfelelő intézkedésekkel – például biztonságos környezet kialakításával, gyors és megfelelő segítségnyújtással – megelőzhető és kezelhető. 

Az okoseszközök jelenthetik a megoldást?

Az Egészségügyi Világszervezet – az alapbetegségek és a gyógyszerek rendszeres felülvizsgálata és kezelése, a fizikai aktivitás és az egyensúlyfejlesztés, valamint a biztonságos környezet kialakítása mellett – javasolja olyan eszközök használatát, mint a viselhető személyi riasztók, esésérzékelők, vészhívóval ellátott okostelefonok és okoskarórák. 

A modern okoseszközök ugyains már képesek arra, hogy vészhelyzet esetén a kijelölt kapcsolattartó személyeknek jelzést küldjenek.

A Huawei – és még néhány gyártó –okosórája például akkor is megteszi mindezt, ha az óra viselője nagyobb magasságból lezuhan vagy érzékelhetően súlyos esést szenved el. Ezek az órák már a pulzust is folyamatosan mérik, így figyelemmel követhetjük sportolás közben az állapotunkat is. 

(Borítókép: Okosórával futó férfi. Illusztráció: Nitat Termmee/Getty)