A függőség kialakulásának elkerülése érdekében korlátozná a 18 év alatti gyerekek okostelefon-használatát a kínai kibertér-szabályozó hatóság. A legrosszabbul a 8 évnél fiatalabbak járnának.

A kínai kibertér-szabályozó hatóság (CAC) adott be nemrég egy indítványt, amelynek lényege, hogy napi két órában korlátoznák a 16 és 18 év közötti felhasználók internet-, ezzel együtt okostelefon-használatát.

A hatóság az ennél fiatalabbakkal kapcsolatban még szigorúbb javaslatot tett. Eszerint a 16 év alattiak legfeljebb napi egy órát, a 8 évnél fiatalabb gyermekek pedig mindössze 40 percet használhatnák a telefonjukat.

Nemcsak a használat időtartamát, hanem azt is szabályozná a CAC, hogy mely napszakban kerülhet telefon a kiskorúak kezébe. Az indítvány szerint este 10 és reggel 6 óra között a gyerekek nem használhatnák a legtöbb internetszolgáltatást a mobil eszközökön. Ebben az időszakban csak a kiskorúak fizikai és szellemi fejlődésének megfelelő alkalmazások lennének engedélyezve a gyerekeknek, ám ezeket a hatóság még nem pontosította.

Valóban megvalósulhat

A kínai hatóságok 2021-ben már jelentősen csökkentették azt az időt, amelyet a 18 év alattiak online játékokkal tölthetnek: péntekenként, hétvégén és ünnepnapokon legfeljebb egy órát játszhatnak ezekkel a fiatalok. Ebből kifolyólag nem lehetetlen, hogy ezt az indítványt is elfogadják, Peking ugyanis már régóta próbál fellépni az internetfüggőség ellen, amely a hatóságok szerint jelentős probléma a lakosság körében.

„A kiskorúak online védelmének hatékony megerősítése érdekében a CAC az elmúlt években már szorgalmazta egy ifjúsági mód bevezetését az internetes platformokon, kiterjesztve annak lefedettségét, optimalizálva a funkcióit és korosztálynak megfelelő tartalommal gazdagítva azt. A bevezetése óta pozitív hatással van a fiatalok internetfüggőségének, valamint a nemkívánatos információk mennyiségének csökkentésére” – közölte a CAC.       

A hatóság a tervezetet nyilvános konzultációra bocsájtotta, közleményük szerint szeptember 2-ig várják a lakosság visszajelzéseit, de azt nem közölték, hogy az új intézkedések mikortól léphetnek hatályba – írja a HáziPatika.com.

(Borítókép: Fiatalkorú fiú egy okostelefonnal a kezében. Illusztráció: Getty Images)