Adrian Docea gyulafehérvári startupja forradalmian új módon közelíti meg a foci menedzselést: az igazi futballtehetségekbe lehet befektetni, mintha csak egy valóságos foci menedzser játékot játszanánk. De hogyan is működik ez a rendszer?

Kezdjük az alapokkal: a játékosokban nem virtuálisan, hanem valóságban fektethetnek be a szurkolók. A Krónika online beszámolója szerint a kezdő befektetés 30 euró, azaz körülbelül 11 520 Ft, de a terv az, hogy ezt 10 euróig, azaz 3 840 Ft-ig csökkentsék.

Ahogy az ötletgazda, Docea is elmondta: „Egy labdarúgónál legtöbb 900 megosztást, azaz részesedést tudunk értékesíteni, maximum 10 368 000 Ft értékben”. Ha egy játékos összkereseti szintje eléri a 270 ezer eurót, ami körülbelül 103 680 000 Ft, akkor a befektetés már nyereségessé válik.

Joseph Iyendjock, a grúz Dinamo Tbiliszi 20 éves kameruni játékosa, az év elején a Nordensa támogatásával kezdte meg profi pályafutását.

Fontos tudni, hogy a pályakezdésben segédkezők és a startup nem részesül az átigazolási díjakból, mivel a FIFA szabályai tiltják a harmadik fél részvételét. A befektetők tehát csak a futballista fizetésének egy bizonyos része illeti meg, ebben az esetben a játékos havi fizetésének maximum nyolc százalékán osztozhatnak öt éven át.

Nem kisebb nevek állnak a Nordensa mögött, mint az FC Barcelona jogászai, a FIFA és a CAS korábbi tagjai. Docea úr szerint az innováció létfontosságú a mai labdarúgásban.

Három lépés a sikerhez:

  1. a Nordensa támogatja a fiatal tehetségeket,
  2. segít a kluboknak a tehetségek felfedezésében, és
  3. aktív részvételi lehetőséget kínál a szurkolóknak.

Egy izgalmas, új kezdeményezés húzódik meg a Nordensa neve mögött, amely már különböző klubokkal és futballakadémiákkal is kapcsolatban áll. A labdarúgás még sosem volt ennyire közeli és érdekes a futballszurkolók számára. 

(Borítókép: Brazil futballista labdát rúg a stadionban. Illusztráció: Getty Images)