Különös technikai hiba zavarta meg a Bank of Ireland rendszerét, ami sok ügyfél számára hozott boldogságot – igaz, csak rövid időre.

Egy technikai hiba lehetővé tette a Bank of Ireland ügyfelei számára, hogy a bankon lévő számlájukról pénzt vezessenek át más digitális számlára (például Revolut-számlára), akkor is, ha nem volt fedezetük. Az átutalt összeget aztán fel tudtak venni az ATM-ekből.

A hibának köszönhetően tegnap este óriási sorok alakultak ki Írországban az automaták előtt. A beszámolók szerint akadt, aki 1000 eurót, azaz nagyjából 390 ezer forint készpénzt is fel tudott venni az ATM-ekből, annak ellenére, hogy elméletileg a Bank of Ireland-nél 500 eurós napi pénzfelvételi limit van érvénybe.

A kialakuló sorokról a Sky News készített is egy videós összeállítást. Egy idő után azonban már annyian tódultak az utcára, hogy a rendőrségnek is be kellett avatkoznia, hogy rend maradjon a városokban.

Később kiderült, hogy a hiba kedden keletkezett a rendszerben, bár azt nem tudni, hogy mi okozta, de érintette a bank mobilalkalmazását és az online portálját is, ennek volt köszönhető az, hogy az emberek fedezet nélkül is tudtak utalni. A Bank of Ireland állítja, hogy kijavították a hibát és az összes „ingyen pénzt” rá fogják terhelni az érintettek számlájára.

Szeretnénk emlékeztetni ügyfeleinket, hogy ha átutalnak/kivesznek pénzt – beleértve a normál limitek túllépését is –, akkor azt az összeg terhelni fogja a számlájukat, akkor is, ha ideiglenesen az nem látszik a rendszerben”

– jelentette ki a bank közleményében.

Az ügy akkora vihart kavart, hogy a legújabb hírek szerint az ír pénzügyminiszter is megszólalt az ügyben, aki magyarázatot vár arra, hogyan történhetett meg ez a Bank of Ireland-nál.

(SkyNews)

(Borítókép: Egy férfi pénzt vesz ki egy ATM-ből. Fotó: GettyImages)