A köztudatba gyakran kerülnek be olyan információk vagy féligazságok, amelyek nem teljesen fedik a valóságot. Ez a jelenség az ételek terén is jelen van, ezért összeszedtünk néhány olyan ételt, amely nem annyira egészséges, mint elsőre gondolnánk.

Zöldségchips

Kétségkívül léteznek egészséges zöldségchipsek (amelyek valóban csak szárított gyümölcsök), azonban  a bolti kínálat nagy része egyszerű kukoricachips. Az ilyen feldolgozott „ropogtatnivalókból” hiányzik az egészséges rostok nagy része, ráadásul tele vannak sóval, ami nagy mennyiségben egészségtelen, ráadásul az éhséget sem csillapítja. 

Gyümölcslevek

A gyümölcslevek, ha kellő odafigyeléssel választunk tele vannak hasznos és egészséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A akkor kezdődik, ha nem ismerünk mértéket a fogyasztásukban. Az ilyen italokból csupán napi 150ml a javasolt mennyiség, ugyanis ennél nagyobb mértkében fogyasztva ezek a termékek sok plusz cukrot és energiát visznek a szervezetbe, ami káros is lehet.

Növényi hamburgerek

A növényi étrend nagyon remek dolog tud lenni, de a hamburgerekkel nem árt vigyázni, ezek az ételek ugyanis rengeteg feldolgozott fehérjét tartalmaznak, amelyek valójában nincsenek jó hatással a szervezetre, ráadásul a növényi húspótlók tele lehetnek telített zsírsavakkal.

Gabonapelyhek

Nem véletlenül tiltották be Nagy-Britanniában a cukros gabonapelyheken a cuki mesefigurák megjelenését. Sok ilyen dobozon állítják: tökéletes tökéletes fogások egy energiadús reggelihez, de valójában ezekben az ételekben sokkal nagyobb a szénhidráttartalom, mint a rost. 

(Borítókép: Férfi dzsúzzal. Illusztráció: Alex Potemkin/Getty)