A funkció a kiskorúak védelmében lett kitalálva, azonban könnyedén megkerülhető.

A covid óta a gyerekek az eddiginél is több időt töltenek a számítógép előtt, a szülők pedig egyre kevesebbet tudnak arról, hogy mit csinálnak ezalatt. Kétségtelen, hogy az internet térnyerése a fiatalabb generációk számára rengeteg előnnyel is jár, azonban a kinyíló online világ rengeteg veszélyt is rejt számukra. Többek között ilyen az interneten elérhető pornográf tartalmak, amelyeket régóta minden különösebb szűrő nélkül elérhetnek gyerekek is.

Ez ellen igyekszik fellépni a Google egy új funkcióval. 

A Google keresőmotor egészen eddig nem szégyenlősködött a meztelenség kapcsán, a képkeresőjének találati oldalain bármikor megjelenhettek a téma művészi és nem művészi ábrázolásai egyaránt. A gigacég ennek a gyakorlatnak vetett most véget:

ezentúl a biztonságos böngészés funkciója automatikusan homályosítással takarja ki a meztelen és erőszakos képeket

Ugyan a törekvés megsüvegelendő a Google részéről, a valóságban nem sok gyakorlati haszna van a biztonsági funkciónak, ugyanis a Google-fiókba való bejelentkezés nélkül, gyakorlatilag két kattintással kikapcsolható. Ezzel a kíváncsi gyerekeket sem gátolja majd meg az életkoruknak nem megfelelő tartalmakhoz való hozzáférésben.

(Origo)

(Borítókép: Kisfiú egy laptop előtt egy sötét szobában. Illusztráció: mrs/Getty)