A YouTube-on tartalmakat megosztó alkotók gyakran kerülnek kellemetlen helyzetbe, még ha jószándékkal is teszik közzé videóikat. Egy rosszul értelmezett irányelv vagy egy technikai hiba miatt már súlyos következményekkel is számolniuk kell. Most azonban a YouTube egy újítást vezetett be, amely lehetőséget biztosít a tévedésből eredő büntetőpontok gyors eltörlésére.

Minden alkotó, aki először követ el egy közösségi irányelv megsértését, először csak egy figyelmeztetést kap. Aztán, ha nem tanulnak hibájukból, idővel súlyosabb szankciókkal is nézhetnek szembe. Már három figyelmeztetés is elég ahhoz, hogy csatornájukat töröljék - tudta meg az Origo.

Sajnos a gépi moderációs rendszerek nem tökéletesek, és időnként téves jelzéseket adnak.

Ezt a problémát próbálja megoldani a YouTube új rendszere: Ha egy alkotó figyelmeztetést kap, lehetősége nyílik áttekinteni a releváns szabályzati részeket. Amint ezt megtették, a figyelmeztetés automatikusan törlődik profiljukról. Ugyanakkor, ha 90 napon belül ugyanazért a hibáért kapnak újabb figyelmeztetést, a büntetőpontjuk visszaáll.

A YouTube adatai szerint az új rendszer nagyon hatékony lehet. Aki egyszer már megkapta a figyelmeztetést egy adott szabályzati megsértés miatt, annak 80%-a nem követi el ugyanazt a hibát újra.

Összességében úgy tűnik, hogy a YouTube odafigyel alkotói közösségére, és próbálja minimalizálni a tévesen kiosztott büntetések számát, miközben továbbra is biztosítja a platform biztonságát és megbízhatóságát.

(Borítókép: YouTube videó alkalmazást nyit meg egy felhasználó. Illusztráció: Getty Images)