A kritikusok utálják, a magyar közönség zabálja: egy hete debütált a Netflix első interaktív romantikus vígjátéka, a Válaszd a szerelmet! Az egész estés produkcióban már a kezdetektől mi dönthetünk arról, hogy milyen szálon fusson a történet, amelyhez többféle befejezés készült.

Egy, az évek óta streamingelő közönség számára nem ismeretlen, mégis új formátummal hódít egy hete a Netflix: a szolgáltató felületén augusztus 31-én jelent meg a Válaszd a szerelmet! című romantikus vígjáték, amelynek pikantériája, hogy interaktív módon a néző dönthet arról, hogyan alakuljanak az események. A különböző választások nyomán a filmnek több befejezése is készült, ha pedig türelmünk és időnk engedi, mindet végignézhetjük.

Az interaktív film nem jelent újdonságot azok számára, akik már 2018-ban is a Netflix kínálatát böngészték. A streaming-szolgáltató 2018. december 28-án mutatta be a Fekete tükör című sorozatának különkiadását, a Fekete tükör: Bandersnatch című epizódot, amely az 5. évad 0. részeként debütált. Ez volt az első alkotás, amelyben mi magunk dönthettünk arról, hogy a film bizonyos pontjain merre haladjanak tovább az események. Amint először véget ért a történet, visszamehettünk a különböző kulcsdöntésekhez, hogy megismerjük a különböző befejezéseket. 

Most, öt évvel később a Netflix visszanyúlt ehhez a formátumhoz, ám ezúttal egy romkomba ágyazta azt, így mi magunk bújhatunk a főszereplőnő bőrébe és dönthetünk arról, hogy melyik férfi mellett kössön ki a film végén. Maga a történet rém egyszerű: akad egy nő, aki három éve alkot egy párt egy férfival, ám nem élnek együtt. A főszereplőnek bár mindene megvan, a munkájában nem azt csinálja, amiről álmodott, és a kapcsolata sem villanyozza fel igazán. A film elején egy jósnőnél látjuk, aki figyelmezteti, hogy még két udvarló bukkan fel az életében.

Figyelem, spoiler következik!

Már a jósnőnél mi dönthetünk arról, hogy a jó vagy a rossz hírt szeretnénk tudni. Ha az előbbit választjuk, akkor mondhatni kapunk egy mankót, amely a későbbi választásainkat segítheti és általa eljuthatunk az egyik végkifejlethez. A későbbiekben természetesen a jóslat valóra válik és feltűnik a színen a lány tinédzserkori szerelme, majd a munkahelyén megismerkedik egy popsztárral, aki egyenes utat jelent a rég dédelgetett álmok megvalósításához. Adott tehát három férfi, a különböző döntésekkel pedig hol közelebb kerülhetünk hozzájuk, hol eltávolodhatunk tőlük.

Bár elsőre bugyutának tűnhet a film, amelynek ránézésre semmilyen mondanivalója nincs, csupán vicces szórakozást nyújt, ha nagyon a sorok mögé akarunk nézni, ebben is találunk üzenetet. A film elején ugyanis a jósnő kimond egy kulcsmondatot, miszerint sors nem létezik, hanem a döntéseink nyomán mi vagyunk az életünk kovácsai. Ezen a vezérfonalon haladva magunk tapasztalhatjuk meg, hogy egy-egy döntés mennyire más mederbe terelhet egy életet. A különböző választások eredményeképpen az énekesnői karrierről és szerelemről álmodó lány végül kiköthet Párizsban, miközben a siker útjára lépve elkezdi bejárni a világot újdonsült popsztár szerelmével. A biztonságot és kiszámíthatóságot választva kiköthet ugyanakkor egy oltárnál, vagy egy igazságharcos mellé is szegődhet szerelemből, feladva a saját álmait. Természetesen árnyaltabb végkifejletek is lehetségesek, illetve két esetben főhősünk egyedül marad. Az egyik verzióban egy, az álmait megvalósító szingli nőként ér a sztori végére, ám a másik lehetőség, hogy egy félkarú rabló előtt köt ki pasi és munka nélkül. Mindez attól függ, hogy mi milyen döntéseket hozunk. A film tehát a maga bugyuta és szórakoztató módján remekül bemutatja – a sztori vezérfonalához és a formátum felépítéséhez hűnek maradva –, hogy a döntéseink, tűnjenek azok bármilyen aprónak vagy jelentéktelennek is, mennyire különböző utakra vezethetnek minket, és hogy egy-egy döntés igenis sorsfordító lehet. Az egyetlen különbség, hogy a valóságban nem látjuk előre az összes lehetséges befejezést, illetve az időt sem tudjuk visszapörgetni, hogy más döntéseket hozzunk. A filmben ugyanakkor minden létező végkifejletet megismerhetünk, ha elég türelmesek vagyunk jó pár jelenetet vissza- és visszatekerni.

A kritikusok nem, a magyarok imádják

A film a Rotten Tomatoes nevű portálon 18 százalékos értékelést kapott a kritikusoktól, míg a nézők 63 százalékra értékelték. A Netflix hazai előfizetőinek körében ugyanakkor tarol a produkció: jelenleg a Válaszd a szerelmet! a legnézettebb film a platformon.

(Borítókép: Ágyban filmező pár. Illusztráció: Getty Images)