Az osztrák boltok polcain már megtalálható a 3D-nyomtatott vegán „lazacfilé”, a The Filet. Ez az első 3D-nyomtatott élelmiszer, amely elérhető a nagyközönség számára.

Kevesebb, mint fél évvel azután, hogy elkészült a világ első nyomtatott halfiléje már lehet kapni kiskereskedelemben is 3D-nyomtatott ételt.

A Revo Foods nevű élelmiszertechnológiai start up célja, hogy környezetbarátabb alternatívát kínáljon a hagyományos halászati gyakorlatok helyett, mivel mára számos halfaj veszélyeztetetté vált. A cég állítja, hogy a klasszikus megoldásokkal szemben a 3D-nyomtatás lehetőséget nyújt haltermékek előállítására, anélkül, hogy kárt okozna a vadon élő halállományokban.

A Revo Foods vegán lazacfiléje elsősorban fonalas gombából származó mikrofehérjéből, de találhatunk benne algát, hínárt és más növényi alapú anyagot is. A kész vegán termék magas fehérje- és Omega-3-tartalmának köszönhetően „A” Nutriscore minősítést kapott.

A 3D-nyomtatott ételek előnye, hogy az ízük, textúrájuk tápértékük könnyen testreszabható. Mindemellett az így készített ételek mentesek mindenféle szennyeződéstől is, amelyek megtalálhatóak a kihalászott halakban.

„Az ipari méretű 3D élelmiszer-nyomtatás mérföldkő, egy kreatív élelmiszer forradalomba lépünk, olyan korszakba, amikor az élelmiszereket pontosan az ügyfél igényei szerint alakítják.

Nem csak egy vegán alternatívát hozunk létre, az élelmiszer jövőjét alakítjuk”

– mondta Robin Simsa, a Revo Foods vezérigazgatója az Interesting Engineering beszámolója szerint.

(Interesting Engineering)

(Borítókép: 3D-nyomtatott hal. Illusztráció: GettyImages)