Aki utazott már repülőgéppel az tudja, hogy utazás előtt át kell állítani a telefonunkat repülőgépes üzemmódba. Most egy utazási szakértő elárulta, hogy miért fontos ez.

Európában egészen 2014-ig csak kikapcsolt állapotban lehetett utazni mobiltelefonokkal, aztán ezt felváltotta a repülőgépes üzemmód. Ezekre a biztonsági intézkedésekre azért volt szükség, mert az elektronikus eszközeink ugyanabban a frekvenciasávban sugározhatnak jeleket, mint a repülőgépek kommunikációs és navigációs rendszerei, ami miatt elektromágneses interferencia jöhet létre.

Ez azért lehetséges, mert a vezeték nélküli hálózatokat tornyok sora köti össze, ezek a hálózatok pedig túlterhelődnek, ha a földi hálózatok felett repülő utasok mindannyian rácsatlakóznának. Természetesen, ezek a kapcsolatok csak ideiglenesek lehetnének, hiszen a repülési magasság a jeladó tornyok hatótávolságán kívül találhatóak, így, ha valaki fel tudna kapcsolódni egy jeladóra, pillanatokon belül a telefonja már egy másik toronyra próbálna rácsatlakozni.

„Amikor 10-12 ezer méter magasan utazol, a telefonod meg fog próbálni egyszerre több toronyhoz kapcsolódni, ami interferenciát okozhat” – magyarázta az Expressnek Rosie Panter utazási szakértő.

Pilóta számára ez egy hangszóróból vagy mikrofonból származó visszajelzésnek tűnhet, ami bár önmagában nem veszélyes, de igencsak bosszantó jelenség”

– tette hozzá.

Az új 5G vezeték nélküli hálózatok megszületése azonban még több aggodalomra ad okot, ugyanis ezeknek a hálózatoknak a sávszélességi spektruma ugyanis feltűnően közel van a fenntartott légiközlekedési sávszélességi spektrumhoz, ami interferenciát okozhat a repülőterek közelében lévő navigációs rendszerekkel, amiknek használata elengedhetetlen ahhoz, hogy a repülőgép biztonságosan tudjon landolni.

Az új technológia kapcsán még több kutatásra van szükség, de a szakértők azt tanácsolják, hogy továbbra is kapcsoljuk be a repülőgépes üzemmódot, mert bár valószínűleg a telefonok fedélzeten való használata nem károsítja a repülőgépek üzemképességét, a pilótáknak okozhatunk néhány kellemetlen pillanatot.

(Express)

(Borítókép: Telefonos fotó egy repülőgépről. Fotó: GettyImages)